Για τη συμμετοχή τους σε δράσεις ανακύκλωσης καφέ κάδου & ευαισθητοποίησης με χρήση κατασκευών και ζωγραφικής

Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης για μια ακόμη χρονιά καινοτομεί στον τομέα της ανακύκλωσης τοποθετώντας Καφέ κάδους σε όλες τις σχολικές βαθμίδες για τη συλλογή υπολειμμάτων τροφών, ευαισθητοποιώντας άμεσα τη μαθητική κοινότητα και παράλληλα υλοποιώντας την εικαστική δράση ευαισθητοποίησης με χρήση κατασκευών και ζωγραφικής με τίτλο «Think Smart, Think your City» στις σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης!

Η δράση ‘’Πάμε ανακύκλωση με Καφέ κάδο’’, υλοποιήθηκε για το τρέχον σχολικό έτος 2023 -2024, στο πλαίσιο της δημοτικής πλατφόρμας http://www.followgreen.gr/vvv/ στα νηπιαγωγεία(8), δημοτικά(5), γυμνάσια και λύκεια(7) του Δήμου. Στο Πάρκο Μικρασιατών της Βούλας, σε εκδήλωση βράβευσης μαθητών και εκπαιδευτικών που συμμετείχαν στις ανωτέρω δράσεις και τα σχολεία που διακρίθηκαν για τις επιδόσεις τους στις δράσεις έλαβαν από ένα χρηστικό και ένα συμβολικό δώρο για τη σχολική τους μονάδα.

Συνολικά συγκεντρώθηκαν πάνω από 700 κιλά υπολειμμάτων τροφών από 20 σχολεία με 1.900 μαθητές που συμμετείχαν στη δράση ανακύκλωσης σε Καφέ κάδο. Τα σχολεία συγκέντρωσαν από τους δημότες - μέλη της πλατφόρμας πάνω από 102.000 πόντους επιβράβευσης.

Παρακάτω απεικονίζεται η κατάταξη των σχολείων που κατέκτησαν τις πρώτες τρεις θέσεις σε ανακύκλωση υπολειμμάτων τροφών:

Νηπιαγωγεία

- 1η Θέση - ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ, συγκέντρωσε 49 κιλά και 301 πόντους επιβράβευσης.

- 2η θέση - 6ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ, συγκέντρωσε 46 κιλά και 3312 πόντους επιβράβευσης.

- 3η θέση - 1ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ, συγκέντρωσε 45 κιλά και 1900 πόντους επιβράβευσης.

Δημοτικά

- 1η Θέση - 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΑΡΗΣ, συγκέντρωσε 93 κιλά και 380 πόντους επιβράβευσης.

- 2η θέση - 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΑΡΚΙΖΑΣ, συγκέντρωσε 62 κιλά και 300 πόντους επιβράβευσης.

- 3η θέση - 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ, συγκέντρωσε 11 κιλά και 2648 πόντους επιβράβευσης.

Γυμνάσια & Λύκεια

- 1η Θέση - 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΑΡΗΣ, συγκέντρωσε 70 κιλά και 2567 πόντους επιβράβευσης.

- 2η θέση - ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΒΑΡΗΣ, συγκέντρωσε 49 κιλά και 9866 πόντους επιβράβευσης.

- 3η θέση - 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΟΥΛΑΣ, συγκέντρωσε 42 κιλά και 8490 πόντους επιβράβευσης.

Όλα τα σχολεία που συμμετείχαν στις δράσεις θα λάβουν επαίνους συμμετοχής.

Η εικαστική δράση ευαισθητοποίησης με χρήση κατασκευών και ζωγραφικής με τίτλο «Think Smart, Think your City» υλοποιήθηκε για το τρέχον σχολικό έτος 2023 -2024, στα Γυμνάσια και Λύκεια του Δήμου. Στη δράση έλαβαν μέρος 30 μαθητές από σχολεία του Δήμου, οι οποίοι με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών είχαν την ευκαιρία να εκφραστούν καλλιτεχνικά και ταυτόχρονα να μελετήσουν την εφαρμογή της «έξυπνης πόλης» στον Δήμο τους. Σκοπός της δράσης ήταν να δημιουργήσουν ένα έργο που να μπορεί να μεταδώσει εύκολα το μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος μέσα από μία ζωγραφιά ή κατασκευή.

Παρακάτω απεικονίζεται η κατάταξη των έργων που κατέκτησαν τις πρώτες τρεις θέσεις με βάση τη προτίμηση - ψήφο του κοινού,

1η θέση - 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΟΥΛΑΣ, τίτλος έργων «Έξυπνη πόλη», «Σώστε τον πλανήτη» συγκέντρωσαν συνολικά 39.500 πόντους επιβράβευσης.

2η Θέση - 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΑΡΗΣ, τίτλος έργων «Η ΓΗ φλέγεται, η ανακύκλωση σώζει!», «Save the planet», «Οι ακτές εκπέμπουν sos» συγκέντρωσαν συνολικά 4.700 πόντους επιβράβευσης.

3η Θέση - 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΑΡΗΣ, τίτλος έργου «Προστάτεψε τη θαλάσσια ζωή», συγκέντρωσε συνολικά 700 πόντους επιβράβευσης.

Η πρώτη θέση έλαβε βραβείο και χρηστικό εξοπλισμό ενώ όλα τα σχολεία που συμμετείχαν στις δράσεις έλαβαν έπαινο για το σχολείο τους.

Στη δράση έλαβε μέρος εθελοντικά το 1ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ δημιουργώντας κατασκευή από ανακυκλώσιμα υλικά με τίτλο «Σκεφτόμαστε έξυπνα, σκεφτόμαστε οικολογικά και μια όμορφη πολιτεία δημιουργούμε ομαδικά!», συγκεντρώνοντας 21.800 πόντους επιβράβευσης.

Στον χώρο της βράβευσης τοποθετήθηκε «Πάρκο Ανακύκλωσης» στο οποίο οι μαθητές με τη συνοδεία των γονέων και εκπαιδευτικών είχαν τη δυνατότητα να απασχοληθούν με ειδικά διαδραστικά παιχνίδια που έχουν ως θέμα τη διαλογή στην Πηγή. Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί έλαβαν δώρο αναμνηστικό γλαστράκι με λουλούδια και κύπελλα φύτευσης, καθώς δείγμα με εδαφοβελτιωτικό Vita green plus για να μεταφυτεύσουν το λουλούδι τους.

Στόχος του Δήμου είναι να συνεχιστεί η πρωτοβουλία αυτή και την ερχόμενη σχολική χρονιά με ακόμα περισσότερες συμμετοχές ενισχύοντας τις δράσεις ανακύκλωσης!