Γ. Πατούλης: «Συνεργαζόμαστε με τον Πρώτο Βαθμό Αυτοδιοίκησης με στόχο την όσο το δυνατό

μεγαλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων. Δίνουμε προτεραιότητα σε δράσεις που θα ενισχύσουν το περιβαλλοντικό ισοζύγιο σε τοπικό επίπεδο»

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης υπέγραψε την απόφαση ένταξης του Δήμου Σπάτων Αρτέμιδας στο πρόγραμμα προμήθειας εξοπλισμού για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας σχολικών κτιρίων.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται από την Περιφέρεια με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Αττικής και αφορά 54 Δήμους. Στη σχετική συνάντηση του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη με το Δήμαρχο Δ. Μάρκου, η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας, συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θ. Αυγερινός και ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δ. Δρόσης. Το έργο βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας 3 σχολικών κτηρίων του Δήμου Σπάτων Αρτέμιδας, είναι συνολικού προϋπολογισμού 812.895 ευρώ, εκ των οποίων τα 360.000 ευρώ χρηματοδοτούνται από το ΠΕΠ Αττικής.

Ο κ. Πατούλης κατά τη συνάντηση με τον Δήμαρχο, υπογράμμισε την ιδιαίτερη βαρύτητα που δίνει η Περιφέρεια σε ζητήματα που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ζωής των πολιτών. «Με τον Δήμαρχο Σπάτων Αρτέμιδας Δ. Μάρκου, έχουμε μία εξαιρετική συνεργασία και σ΄ αυτό το πλαίσιο σήμερα δίνουμε την έγκρισή μας για την έναρξη έργων που θα συμβάλλουν στην μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των σχολικών κτιρίων του Δήμου. Συνεργαζόμαστε με το Πρώτο Βαθμό Αυτοδιοίκησης με στόχο την όσο το δυνατό μεγαλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων. Δίνουμε προτεραιότητα σε δράσεις που θα ενισχύσουν το περιβαλλοντικό ισοζύγιο σε τοπικό επίπεδο», δήλωσε. Από την πλευρά του ο Δ. Μάρκου ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη, επισημαίνοντας πως πρόκειται για έργα που θα συμβάλλουν στην ενεργειακή και περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής.

Πως θα επιτευχθεί η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων

Ειδικότερα στο Δήμο Σπάτων Αρτέμιδα το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί στα εξής σχολεία: Γυμνάσιο Σπάτων στα Σπάτα, 1 ο Δημοτικό σχολείο Αρτέμιδας, και 5 ο Δημοτικό σχολείο Αρτέμιδας. Η ενεργειακή αναβάθμιση επιτυγχάνεται με την αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμομόνωση δώματος και οροφής, εξωτερική θερμομόνωση τοίχων, αντικατάσταση κλιματιστικών συσκευών, αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων με φωτιστικά LED, εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος, πλήρης αναβάθμιση λεβητοστασίου. Οι θερμομονωτικές και οπτικές ιδιότητες των νέων κουφωμάτων αλλά και η βελτιωμένη αεροστεγανότητα και ηχομόνωση θα συμβάλει στη μείωση των απωλειών και στη βελτίωση των εσωτερικών συνθηκών γενικότερα. Ειδικότερα με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων αυτών προβλέπεται μείωση της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας κατά 618.000 kWh/yr και μείωση των εκπομπών CO2 κατά 223tn/yr. Σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Φεβρουάριο του 2022.