Ρεπορτάζ: Κρικόρ Τσακιτζιάν :

Με αφορμή την επέτειο ενός έτους από την τραγωδία στο Μάτι, η ΚΕΔΕ πραγματοποίησε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Ραφήνας ημερίδα με θέμα

«Δημόσιος διάλογος για τη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού Εθνικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας από τους Φυσικούς Κινδύνους και την Κλιματική Αλλαγή – Η Ανατολική Αττική ένα χρόνο μετά».

Κεντρικός ομιλητής ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και νέος Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, ο οποίος παρουσίασε τις προτάσεις του για ένα νέο Εθνικό Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής και θα είναι σύγχρονο και αποτελεσματικό.

Αναφέρθηκε στους άξονες που χρειάζονται για να υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα και είναι:

- Η αξιοποίηση των γνώσεων και των εμπειριών του επιστημονικού και τεχνικού δυναμικού που διαθέτει η χώρα.

- Την προώθηση ουσιαστικής συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

- Την ανάγκη να δοθεί έμφαση στην ενημέρωση και εκπαίδευση του πληθυσμού.

- Την ανάγκη εκμετάλλευσης των δυνατοτήτων του εθελοντικού κινήματος.

- Και τέλος την υποχρέωση αξιοποίησης κάθε διαθέσιμου τεχνολογικού μέσου.

Ο κύριος Πατούλης στην ομιλία του έδωσε έμφαση στο ρόλο που πρέπει να παίξει στην προσπάθεια αυτή η Αυτοδιοίκηση, η οποία όπως είπε πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Στη συνέχεια μίλησε ο Δήμαρχος Ραφήνας κ. Ευάγγελος Μπουρνούς, ο οποίος βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα πέρυσι τέτοια μέρα με τις φονικές πυρκαγιές που έπληξαν το δήμο του και τις όμορες περιοχές.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο καθηγητής κ. Ευθύμης Λέκκας, πρόεδρος Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας. Αναφέρθηκε σε μια ολιστική πρόταση για την Αττική, με την οποία, όπως είπε, οι κάτοικοι της Αττικής θα αισθάνονται πιο ασφαλείς. Στην ημερίδα μίλησαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς, αλλά και δήμαρχοι της Αττικής όπως ο κ. Δημήτρης Κιούσης του δήμου Κρωπίας, ο οποίος αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ένα θέμα που  απασχολεί εδώ και καιρό τους τοπικούς άρχοντες της Αττικής και θα απασχολήσει ως φαίνεται και τους πολίτες το επόμενο διάστημα.

Λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της ημερίδας τηρήθηκε από τους συμμετέχοντες και τους διοργανωτές, ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των 104 θυμάτων της περσινής καταστροφής και όχι των 102 όπως επιμένουν να λένε όλοι. Φαίνεται πως δεν λογίζονται ως θύματα της πυρκαγιάς τα δύο θύματα που ξέβρασε εκείνη τη μοιραία νύχτα η θάλασσα του Ευβοϊκού.

Στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου που πραγματοποιήθηκε η ημερίδα παρέστησαν τοπικοί άρχοντες, όπως ο Χρήστος Παππούς δήμαρχος Φυλής, μέλη της πολιτικής προστασίας, εθελοντικές ομάδες, κυβερνητικά στελέχη, Γενικοί Γραμματείς, νεοεκλεγέντες περιφερειακοί σύμβουλοι και μητροπολίτες όπως ο Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος και ο Μητροπολίτης Κηφισιάς – Αμαρουσίου – Ωρωπού Κύριλλος.

Η δέσμευση όλων των συμμετεχόντων στην ημερίδα ήταν ότι θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να μην ξαναζήσει η Αττική άλλη τραγωδία όπως στο Μάτι.