Ο Δήμος Ωρωπού γιορτάζει σήμερα τον πολιούχο και προστάτη Άγιο Ανδρέα. Εν μέσω της καραντίνας και των περιοριστικών υγειονομικών

μέτρων το μήνυμα της λειτουργίας στον Ιερός Ναός Αγίου Ανδρέου Σκάλας Ωρωπού είναι πιο δυνατό και πιο αισιόδοξο από ποτέ. Μήνυμα αγάπης, ελπίδας, δύναμης, ανδρείας και γενναιότητας όπως φέρει και το όνομα του Πρωτόκλητου Αποστόλου Ανδρέα, δηλαδή, του πρώτου μαζί με τον αδελφό του Πέτρο, που κλήθηκε να ακολουθήσει τον Ιησού.

Η μνήμη του γιορτάζεται από τη Χριστιανοσύνη στις 30 Νοεμβρίου. «Δυστυχώς εφέτος η γιορτή του Αγίου Ανδρέα μας βρίσκει εν μέσω υγειονομικών πρωτοκόλλων και περιορισμών για την αντιμετώπιση της πανδημίας και δεν συνδυάζεται από πανηγυρικές εκδηλώσεις. Ωστόσο το μήνυμα του Αγίου Ανδρέα μας φωτίζει, μας ενώνει και με οδηγεί σε δύσκολες στιγμές και είναι επίκαιρο και δυνατό αυτές τις δύσκολες ώρες», δήλωσε ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης.

Ο Ιερέας του Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέα Σκάλας Ωρωπού πατέρας Αντώνιος, η Ενορία και η Μητρόπολη Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Ωρωπού μέσω της Σελίδα Δήμος Ωρωπού στέλνουν το μήνυμα της ημέρας στους πιστούς: «Πρωτόγνωρα συναισθήματα δημιουργούνται με τον φετινό εορτασμό του πολιούχου του Δήμου Ωρωπού και προστάτη μας Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου. Κεκλεισμένων των θυρών κατά την διάρκεια των Ιερών Ακολουθιών και των Θείων Λειτουργιών. Τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα που εισηγήθηκαν οι ειδικοί επιστήμονες στην Κυβέρνηση έχουν ως σκοπό την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Αυτή η περίοδος είναι για όλους δύσκολη. Χρειάζεται προσευχή, προσοχή, υπομονή και ενότητα, μερικά από τα γνωρίσματα της χριστιανικής ζωής.

Είμαστε πολίτες του κράτους και μέλη της Εκκλησίας. Σκοπός μας είναι να σώσουμε την ψυχή μας και ως πολίτες του κράτους να υπακούσουμε στους ειδικούς». Και ο πατέρας Αντώνιος συνεχίζει: «Όπως μαρτυρά και το όνομα του Αγίου Ανδρέα ενισχύεται η ανδρεία και το φρόνημα μας και δυναμώνει η πίστη μας στο Χριστό. Εφέτος περνάμε μία μεγάλη δοκιμασία σε όλη την οικουμένη. Δίνουμε τη μάχη μας όλοι μαζί με πολλούς περιορισμούς. Δεν έχουμε την παρουσία των πιστών μας, δεν έχουμε πανηγύρι στην πόλη. Ως παρουσία είμαι μόνος μου στο ναό και έτσι υπό μία έννοια οι ώρες έχουν και λίγο πένθος, αλλά η εκκλησία ἐκτείνεται πέραν των τοιχών του ναού και ένας ναός δεν είναι ποτέ άδειος.

Η Εκκλησία μας είναι μαθημένη στα δύσκολα, στις στερήσεις και από τη δύναμη της πίστης μπορεί να υπερνικάει όλες τις δυσκολίες. Ξέρω πως τα λόγια μου αγγίζουν τους πιστούς και επικοινωνούνται παντού και ειδικά σε όλο τον κόσμο που δοκιμάζεται από την πανδημία. Φτωχικά και λιτά περνάμε σήμερα, αλλά θα έρθουν καλύτερες και λαμπρότερες ημέρες και υπό τη σκέπη του Αγίου Ανδρέα θα ανταμώσουμε». Ο πατέρας Αντώνιος του Αγίου Ανδρέα μας φωτίζει την ιστορία του Ναού αλλά και το πως καθιερώθηκε ως πολιούχος και προστάτης της Σκάλας Ωρωπού καιι την ιστορία του Ναού: Στον Ωρωπό βρέθηκε η πρώτη παλαιοχριστιανική βασιλική της περιοχής (του 5ου αιώνα) που μας υποδηλώνει την παρουσία των πρώτων χριστιανών στην περιοχή.

Μάλιστα τότε η πόλη δεν λεγόταν Σκάλα Ωρωπού αλλά Άγιοι Απόστολοι. Σύμφωνα με μία εικασία δόθηκε το όνομα από πέρασμα του Αποστόλου Παύλου μέσω του γνωστού δρόμου που περνούσε από την Κύμη, την Εύβοια και το Αμφιάρειο. Ο Ἱερός Ναός του Αγίου Ἀνδρέα οικοδομήθηκε τη δεκαετία του 60 υπό την επιμέλεια και φροντίδα του Αρχιμανδρίτη Σωσθένη Αστέρη με τη συμμετοχή και προσφορά των κατοίκων της Σκάλας Ωρωπού. Βρίσκεται στη θέση της παλιάς ἐκκλησίας, η ὁποία ισοπεδώθηκε στο σεισμό του 1938. Στη θέση του σημερινού Άγ. Ἀνδρέα στη Σκάλα βρισκόταν ο Ναός των Αγ. Αποστόλων. Γύρω στο 1890 μετονομάστηκε από τούς λιγοστούς τότε κατοίκους της Σκάλας Ωρωπού σε Άγιο Ανδρέα προς τιμή του τότε εργοδότη τους Ανδρέα Συγγρού του οποίου το εξοχικό σπίτι βρίσκονταν στο χώρο των παλιών φυλακών και αγόρασε την έκταση από τον Ιωάννη Παπαρηγόπουλο.

Με το σεισμό του 1938 η εκκλησία καταστράφηκε. Για ένα διάστημα λειτούργησε ως ξύλινη εκκλησία. Γύρω στο 1960 στη θέση της χτίστηκε ο σημερινός λιθόκτιστος Άγιος Ἀνδρέας και καθηγιάσθη ὑπό του μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών προέδρου Αττικής και Μεγαρίδος Ἰακώβου στις 22 Αυγούστου 1965. Είναι ο πρώτος ναός της πρώτης πόλης του Δήμου και εδώ τελούνται επίσημες υποδοχές και δοξολογίες και υποδοχές όπως του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου που το 2017 ανακηρύχθηκε επίσημος δημότης Ωρωπού χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού Κύριλλου

Ο Άγιος Ανδρέας γεννήθηκε μεταξύ του 5 και 10 μ.Χ. στην πόλη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας. Οι γονείς του ονομάζονταν Ιωνάς ή Ιωάννης και Ιωάννα. Ο Ανδρέας και ο αδελφός του Πέτρος ήταν ψαράδες στη λίμνη της Τιβεριάδος, γι' αυτό και όταν κλήθηκαν να ακολουθήσουν τον Χριστό, Αυτός τους είπε ότι θα τους κάνει «ἁλιεῖς ἀνθρώπων». Κατά την ορθόδοξη παράδοση, θεωρείται ιδρυτής της Εκκλησίας του Βυζαντίου (μετέπειτα Κωνσταντινούπολης). Μετά το τεράστιο έργο του και τις περιοδείες του όλο τον γνωστό κόσμο και το Βυζάντιο, την Ηράκλεια της Θράκης, τη Μακεδονία και την Πελοπόννησο έφτασε στην Πάτρα Στην Αχαΐα, η διδασκαλία του καρποφόρησε και με τις προσευχές του θεράπευσε θαυματουργικά πολλούς ασθενείς.

Ακόμα και η Μαξιμίλλα, σύζυγος του ανθύπατου Αχαΐας Αιγεάτου, αφού τη θεράπευσε ο Απόστολος από τη βαριά αρρώστια που είχε, πίστεψε στο Χριστό. Το γεγονός αυτό εκνεύρισε τον ανθύπατο και με την παρότρυνση ειδωλολατρών ιερέων συνέλαβε τον Ανδρέα και τον σταύρωσε σε σχήμα «Χ». Έτσι, ο Απόστολος Ανδρέας παρέστησε τον εαυτό του στο Θεό «δόκιμον ἐργάτην» (Β΄ προς Τιμόθεον, 2: 15). Δηλαδή δοκιμασμένο και τέλειο εργάτη του Ευαγγελίου. Οι χριστιανοί της Αχαΐας θρήνησαν βαθιά τον θάνατο του. Ο πόνος τους έγινε ακόμη πιο μεγάλος, όταν ο ανθύπατος Αιγεάτης αρνήθηκε να τους παραδώσει το άγιο λείψανο του, για να το θάψουν. Την ίδια μέρα, που πέθανε ο άγιος, ο Αιγεάτης τρελάθηκε κι αυτοκτόνησε. Οι χριστιανοί τότε με τον επίσκοπο τους τον Στρατοκλή, πρώτο επίσκοπο των Πατρών, παρέλαβαν το σεπτό λείψανο και το έθαψαν με μεγάλες τιμές.