Ο Δήμος Ωρωπού έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες σε σχέση με τους άλλους δήμους της Αττικής.
Είναι ο πιο απομακρυσμένος από το κέντρο, καθώς βρίσκεται στα όρια του νομού και ταυτόχρονα καλύπτει μια πολύ μεγάλη έκταση, που απλώνεται τόσο σε όλο το παραλιακό μέτωπο ανατολικά, όσο και στις ορεινές εκτάσεις στο βόρειο τμήμα του νομού.
«Μεγάλο το καράβι», μεγάλα και τα ζητήματα λοιπόν. Ο δήμαρχος Γιώργος Γιασημάκης, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ γι' αυτές τις ιδιαιτερότητες, για τα έργα που συντελούνται σε όλη την επικράτεια, για τις παλαιές Φυλακές Ωρωπού, οι οποίες θα αναδειχθούν σε ιστορικό και πολιτιστικό κέντρο, για το λιμάνι και την παραλιακή ζώνη, για τα κίνητρα που πρέπει να δοθούν, ώστε ο επισκέπτης να κάθεται στον Ωρωπό και να μην περνά μόνο για να πάει στην Εύβοια. Και μίλησε και γι' αυτά που ταλαιπωρούν τόσο συχνά την περιοχή, όπως οι φωτιές το καλοκαίρι και τα χιόνια τον χειμώνα.
Ακολουθεί η συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του δημάρχου Ωρωπού Γιώργου Γιασημάκη και υποψήφιου στις επικείμενες εκλογές:
Ερ: Ως δήμος βρίσκεστε στα όρια της Αττικής. Αυτό μήπως σας κάνει να αισθάνεστε κάπως απομακρυσμένοι και «περιθωριοποιημένοι» ή ακόμη και αδικημένοι σε σχέση με τους δήμους του λεκανοπεδίου;
Απ: «Υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά, η οποία είναι ότι ναι μεν είμαστε Αττική, αλλά παράλληλα είμαστε και επαρχία. Δηλαδή ένας δήμος του λεκανοπεδίου δεν έχει τα θέματα και τα προβλήματα που έχουμε εμείς. Και ποιά είναι αυτά; Δεν έχει ν' αντιμετωπίσει τις τόσες φωτιές που αντιμετωπίζουμε εμείς, ούτε τις πλημμύρες και τα χιόνια, δεν έχει να αντιμετωπίσει τα φερτά υλικά, όπως είχαμε εμείς σε όλη την παραλία των 33 χλμ., δεν χρειάζεται να έχει υπηρεσία ύδρευσης, γιατί έχει την ΕΥΔΑΠ, ενώ εμείς τα διαχειριζόμαστε μόνοι μας όλα αυτά, τα δικά μας απορριμματοφόρα έχουν να καλύψουν μεγάλες εκτάσεις, με ό,τι σημαίνει αυτό σε κόστος για καύσιμα κι όπως καταλαβαίνετε πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικούς τύπους δήμων, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται στην Αττική.
Αυτό που εμείς λέμε συνεχώς, είναι ότι οι δήμοι της Ανατολικής Αττικής, όπως ο Ωρωπός, ο Μαραθώνας, το Λαύριο, είναι δήμοι που χρειάζονται μια διαφορετική αντιμετώπιση. Δεν είναι αστικοί δήμοι, είναι αγροτοδασικοί. Το κόστος είναι τεράστιο, δηλαδή για την πυροπροστασία παίρνουμε 185.000 ευρώ τον χρόνο και με τα χρήματα αυτά ως δήμος θα πρέπει να κάνουμε 50 προσλήψεις για 4-5 μήνες το καλοκαίρι, να καθαρίσουμε αγροτικούς και δασικούς δρόμους δεκάδων χιλιομέτρων, να βάλουμε καύσιμα στα οχήματα των εθελοντών και στα αυτοκίνητα του δήμου, να επισκευάσουμε ζημιές σε πυροσβεστικά και σε οτιδήποτε άλλο, όπως τα αντλιοστάσια, να βάλουμε γεννήτριες, δηλαδή τα πράγματα δεν είναι απλά, δεν φτάνουν αυτά τα χρήματα».
Ερ: Ο Δήμος Ωρωπού έχει μια μεγάλη επικράτεια, μαζί με τον Δήμο Μάνδρας τη μεγαλύτερη στην Αττική. Έχει παράλληλα πολύ μεγάλο παραλιακό μέτωπο και με αστικό ιστό στο κεντρικό σημείο του, αλλά και τεράστιο ορεινό όγκο με χωριά στο εσωτερικό του. Και βουνά και θάλασσα λοιπόν. Πόσο δύσκολο είναι οι ενέργειες μιας δημοτικής Αρχής να ισορροπούν, να έχουν την ίδια βαρύτητα σε όλες τις περιοχές και στο λιμάνι και στο χωριό; Ή μήπως αναπόφευκτα η ισορροπία γέρνει προς τη μια πλευρά;
Απ: «Η αντιμετώπιση ως δημοτική Αρχή είναι ισότιμη, η πόλη και η παραλία για εμάς είναι ισότιμη με τα χωριά μέσα στο βουνό. Μάλιστα θα έλεγα πως το λιμάνι εδώ με τα φέρι μποτ, δεν μας βοηθάει και σε κάτι ουσιαστικό. Έρχεται ο κόσμος και μπαίνει απευθείας στο καράβι για να περάσει στην Εύβοια ή έρχεται από την Εύβοια και φεύγει με τη μια για την Αθήνα. Ούτε καν σταματάνε εδώ, να πεις ότι θα ωφεληθεί σε κάτι η τοπική οικονομία. Για εμάς τα χωριά λοιπόν είναι ισότιμα με την πόλη. Και έχουμε την τύχη ή να το πω καλύτερο έναν συνδυασμό, που είναι τύχης, ικανότητας και δουλειάς, να έχουμε εξασφαλίσει γύρω στα 102 εκατομμύρια ευρώ σε αυτή τη θητεία, όταν παλαιότερα μέσα σε 8 χρόνια ήταν 24,5 εκατομμύρια. Αυτά είναι για έργα παντού μέσα στην επικράτεια του δήμου, τα οποία έργα πολλά έχουν ήδη εκτελεστεί, κάποια εκτελούνται τώρα και κάποια άλλα βρίσκονται στο στάδιο της δημοπράτησης. Είναι ένα σοβαρό κονδύλι, το οποίο μπορεί ν' αλλάξει σε μεγάλο βαθμό την εικόνα όλου του δήμου μας.
Ανάμεσα σε αυτά λοιπόν, είναι τα έργα του οδοφωτισμού, όπου έχουμε δρόμους μέσα από το βουνό, που συνδέουν την Εθνική οδό με την παραλιακή και ήταν στο σκοτάδι για χρόνια πολλά, χωρίς να γίνει παρέμβαση. Τώρα ήδη έχει φωτιστεί ο δρόμος που ενώνει τη Μαλακάσα με τον Ωρωπό, είμαστε σε διαδικασία για τον δρόμο που ενώνει τον Αυλώνα με τη Μαλακάσα, αλλά και σε διαδικασία αναζήτησης χρηματοδότησης για τον δρόμο που ενώνει το Μαρκόπουλο με την Εθνική οδό και το Συκάμινο με τον Αυλώνα, ώστε να φωτιστούν όλοι οι κύριοι δρόμοι του δήμου μας.
Έχουμε κατασκευάσει τους αύλειους χώρους σε όλα τα σχολεία της επικράτειας, έχουμε ανακαινίσει 40 γήπεδα σε όλο τον δήμο μας, μικρά ή μεγάλα. Το Πολιτιστικό Κέντρο δεν αφορά μόνο την πόλη του Ωρωπού, κάνουμε τρία συνολικά, ένα στον Κάλαμο, ένα στο Πολυδένδρι κι αυτό στις παλαιές Φυλακές. Και εκτελείται αυτή τη στιγμή για όλο τον δήμο το μεγαλύτερο έργο ύδρευσης στην Αττική, 17 εκατομμυρίων ευρώ, με τηλεμετρία, μετοποθέτηση φωτοβολταϊκού, φτιάχνουμε και αντικαθιστούμε τις δεξαμενές, βάζουμε σε λειτουργία γεωτρήσεις δικές μας, για να μην αγοράζουμε νερό και όλος ο χειρισμός θα γίνεται από έναν υπολογιστή.
Υπάρχει και το ζήτημα της συγκοινωνίας σε όλες τις περιοχές, επίσης σημαντικό, όπου έχουμε τη χαρά εδώ και λίγες ημέρες να έχουν ξεκινήσει τα δρομολόγια από το Ζηρίνειο της Κηφισιάς και να φτάνουν πλέον Αφίδνες, Πολυδένδρι, Καπανδρίτι. Να δούμε πώς θα πάνε και τι κίνηση θα έχουν και κάποια στιγμή να επεκταθούν σε όλο τον δήμο μας. Γιατί όπως είπαμε και πριν, είμαστε Αττική αλλά είμαστε στα σύνορα».
Ερ: Ο δήμος σας είναι πολύπαθος κάθε καλοκαίρι με τις φωτιές. Ακόμη και μέσα στον Σεπτέμβριο είχατε ένα επεισόδιο. Από κοντά, έρχονται στην εποχή μας και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Πώς οχυρώνεται ο δήμος απέναντι σε όλες αυτές τις καταστάσεις;
Απ: «Ναι, είναι πολύπαθος ο δήμος μας με τις φωτιές, γιατί είναι ορεινός και δασικός δήμος. Έχει 340.000 στρέμματα έκταση και τα περίπου 180.000 είναι δάσος. Πέρα από τα έργα που κάνουμε, όπως για παράδειγμα τα αντιπλημμυρικά σε όλο τον δήμο, που φτάνουν στα 4 εκατομμύρια ευρώ και θα κατασκευαστούν αυτή τη διετία, εμείς οργανώσαμε πάρα πολύ καλά την Πολιτική Προστασία του δήμου και κινούμαστε ώστε να δυναμώνει συνεχώς, είτε για τις φωτιές, είτε για τις πλημμύρες και τα χιόνια.
Και εκτός αυτού, ενισχύουμε τις εθελοντικές ομάδες, γιατί αυτές είναι ο κορμός της Πολιτικής Προστασίας. Είναι οι άνθρωποι που θα πάνε πρώτοι στο συμβάν και θα συνδράμουν αποφασιστικά την κρίσιμη στιγμή. Τους ενισχύουμε λοιπόν».
Ερ: Υπάρχει και το κεφάλαιο των Φυλακών του Ωρωπού. Ένα έργο με μεγάλη ιστορική σημασία, που αποκτά πλέον και πολιτιστική. Τι σημαίνει για τον τόπο αυτό το έργο;
Απ: «Να το πάρουμε λίγο από την αρχή, γιατί 46 χρόνια προσπαθούσαν οι δημοτικές Αρχές να πάρουν στην κυριότητά τους αυτά τα κτίρια και τον χώρο, ώστε να αξιοποιηθεί. Για διαφόρους λόγους, δεν γινόταν. Είτε γιατί δεν έβρισκαν άκρη σε ποιό υπουργείο ανήκει, είτε για πολλούς άλλους λόγους και πάντα κάπου κόλλαγε. Αυτό που εμείς κάναμε, είναι να επιδιώξουμε να βγει μια Κοινή Υπουργική Απόφαση Δικαιοσύνης και Οικονομικών, ώστε να παραχωρηθεί. Έγινε τότε και η εκδήλωση για τη γιορτή της Δημοκρατίας, όπου είχε έρθει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, ο οποίος και ανακοίνωσε την παραχώρηση των Φυλακών στον δήμο. Αυτή η παραχώρηση ήταν το καθοριστικό σημείο, ώστε να αξιοποιηθούν. Στη συνέχεια εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση και προχώρησαν όλες οι διαδικασίες και τώρα περιμένουμε μια έγκριση από την Υπηρεσία Νεότερων Μνημείων, ώστε να ξεκινήσει το έργο. Είναι ένα έργο, σε συνδυασμό με τη γενικότερη ανάπλαση που έχει προγραμματιστεί στο παραλιακό μέτωπο και στη χερσαία ζώνη λιμένα, αλλά και με τη δημιουργία θεάτρου μέσα στον χώρο των Φυλακών, Πολιτιστικού Κέντρου, αλλά και Αρχαιολογικού Μουσείου, γιατί τα αρχαιολογικά ευρήματα του Ωρωπού βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Μουσείο Πειραιά και σε αποθήκες. Έχουμε έρθει σε επαφή με το υπουργείο Πολιτισμού, να παραχωρήσουμε ένα από τα κτίρια, ώστε να γίνει Αρχαιολογικό Μουσείο. Ένα άλλο κτίριο θα γίνει Συνεδριακό Κέντρο κι ένα τρίτο που υπάρχει, θα στεγαστούν εκεί οι πολιτιστικοί σύλλογοι του δήμου και θα γίνονται και εκθέσεις. Φυσικά το κεντρικό κτίριο θα είναι το ''Αρχείο του Μίκη Θεοδωράκη''.
Μέσα στον ίδιο χώρο κατασκευάζουμε ένα θέατρο 1.007 θέσεων, γιατί μέχρι τώρα ό,τι εκδηλώσεις και συναυλίες και παραστάσεις θέλαμε να κάνουμε, έπρεπε να στήνουμε εξέδρες και να κουβαλάμε καρέκλες.
Όλο αυτό το έργο της συνολικής ανάπλασης λοιπόν, αποκτά μεγάλη σημασία και για την τοπική οικονομία. Αυτή τη στιγμή και θα το πω, δεν έχει κάποιος έναν σημαντικό λόγο για να έρθει στον Ωρωπό. Κατ' αρχήν η απόσταση είναι μεγάλη, πληρώνει διόδια και δεν έχει κάποιο ξεχωριστό κίνητρο για να έρθει. Να κάνει 40 χιλιόμετρα να έρθει εδώ, να πληρώσει και διόδια, για να βρει, τι; Πάμε λοιπόν ν' αλλάξουμε αυτό ακριβώς. Γι' αυτό κάνουμε τη μεγάλη ανάπλαση, γι' αυτό φτιάχνουμε τις Φυλακές και προχωράμε και στην αξιοποίηση του υδροβιότοπου, ένα άλλο επίσης μεγάλο έργο. Γιατί έχουμε έναν σημαντικό υδροβιότοπο, με φλαμίνγκο, με σπάνια πουλιά και δεν το γνωρίζει κανείς στην Αττική. Αυτά λοιπόν πρέπει να τα αναδείξουμε, ώστε να έχει ο άλλος κάποιον λόγο να έρθει στον Ωρωπό ή και να μείνει μόνιμα εδώ».
Ερ: Κάνετε και μια προσπάθεια μαζί με τον δήμαρχο Μαραθώνα, τον κ. Τσίρκα, ώστε να ενώσετε και παραλιακά τους δύο δήμους σας. Πόσο εφικτό είναι αυτό;
Απ: «Η προσπάθεια αυτή έχει βρει ανταπόκριση από τον περιφερειάρχη κι έτσι δόθηκε η χρηματοδότηση για τη μελέτη και η μελέτη έχει ξεκινήσει. Απλώς, αυτά είναι έργα ''βαριά'', όπως λέμε εμείς, είναι δύσκολα και απαιτούν χρόνο. Μόνο η μελέτη μπορεί να κρατήσει δύο χρόνια. Όμως, το θέμα είναι να ξεκινήσει κάτι και η προσπάθεια για την παραλιακή σύνδεση των δύο δήμων, μπήκε πλέον στις ράγες. Όσο δύσκολο κι αν είναι, από κάπου πρέπει να ξεκινήσεις. Και ξεκινήσαμε».