Η μελέτη της «Ανάπλασης του παραλιακού μετώπου Σκάλας Ωρωπού - Νέων Παλατιών»

εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ανοίγοντας το δρόμο για ένα έργο που αλλάξει τον Δήμο Ωρωπού.
Η μελέτη ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2019 με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής και χορηγία του Θανάση Μαρτίνου.
H ανάπλαση του παραλιακού μετώπου Σκάλας Ωρωπού – Νέων Παλατιών του Δήμου Ωρωπού αφορά συνολική επιφάνεια 56.000 Μ2 εκτείνεται από τις Παλιές Φυλακές Ωρωπού δυτικά μέχρι την οδό Κορυτσάς ανατολικά (όριο Νέων Παλατίων - Μαρκοπούλου Ωρωπού)
Περιλαμβάνει:
*Τη χερσαία ζώνη λιμένα
* Τον παραλιακό δρόμο μήκους περίπου ενός χιλιομέτρου.
* Τις πλατείες Αγίου Ανδρέα, Μητέρας, Πλατεία Ηρώων και άλλες δύο πλατείες στην οδό Προποντίδος στα Νέα Παλάτια και τους γύρω δρόμους.
* Προτείνεται η κατασκευή δύο ισόπεδων κόμβων και η κατασκευή οργανωμένου χώρου στάθμευσης δυναμικότητας 165 θέσεων στο δυτικό άκρο της πόλης, ο οποίος σε συνδυασμό με τον νέο χώρο στάθμευσης χωρητικότητας 120 θέσεων στο ανατολικό άκρο, ο οποίος θα αρχίσει να κατασκευάζεται το επόμενο δίμηνο θα λύσουν σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα στάθμευσης.
* Δημιουργούνται χώροι άθλησης με υπαίθρια όργανα γυμναστικής.
* Δημιουργούνται νέες παιδικές χαρές.
* Τοποθετούνται υπόγειοι κάδοι απορριμμάτων.
* Δημιουργείται ποδηλατόδρομος.
* Δημιουργείται νέος παραλιακός πεζόδρομος
* Προβλέπεται η εγκατάσταση νέου συστήματος άρδευσης.
* Νέο σύστημα ηλεκτροφωτισμού.
* Δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων υδάτων.
* Στην ενδιάμεση ζώνη με τη παραλιακή οδό, χωροθετούνται οι χρήσεις εστίασης και τοποθετούνται ομοιόμορφες κατασκευές από ξύλο γυαλί και μέταλλο για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
* Επεκτείνεται το κρηπίδωμα του αλιευτικού καταφυγίου αυξάνοντας την χωρητικότητα σε σκάφη.
* Αποκαθίσταται το φυσικό παράκτιο περιβάλλον στην περιοχή επέμβασης απέναντι από την πλατεία Προποντίδος καθαιρώντας τμήμα διαμορφώσεων που έχουν κατασκευαστεί στο παρελθόν χωρίς τις απαραίτητες άδειες.
Ο Δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης που έκανε την παρουσίαση της μελέτης στο Π.Σ. είπε: "Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο και πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή μας. Θα αλλάξει ριζικά την σημερινή κατάσταση και σε συνδυασμό με την δημιουργία Μουσείου Δημοκρατίας και Δομών Πολιτισμού στο γειτονικό χώρο των Παλαιών Φυλακών Ωρωπού το οποίο θα δημοπρατηθεί μέχρι το Πάσχα, την αξιοποίηση του Υγροβιότοπου Ωρωπού του οποίου ολοκληρώνεται η μελέτη, αλλά και με την δρομολόγηση του έργου του παραλιακού δρόμου που θα ενώσει τον Δήμο Ωρωπού με τον Δήμο Μαραθώνα θα δώσει μια αναπτυξιακή προοπτική για την βόρεια Αττική,θα δώσει κίνητρο σε όποιον θέλει να επισκεφθεί τον τόπο μας ,θα δώσει κίνητρο σε όποιον θελήσει να μείνει στον τόπο μας. Ευχαριστώ όλα τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου για την στήριξή τους και τον Περιφερειάρχη Αττικής #Γιώργο_Πατούλη για την ένταξη του έργου στον Προϋπολογισμο και το Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής. Ευχαριστώ επίσης και τον #Αθανάσιο_Μαρτίνο για τη δωρεά της μελέτης".