Υπεύθυνος διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς του υπεδάφους της Λαυρεωτικής ορίστηκε ο δήμος, με δικαστική απόφαση σε υπόθεση διεκδίκησης ορυκτών.

Ο δήμαρχος Δημήτρης Λουκάς με εργαζόμενους και τους κκ. Μιχάλη Βλάδο και Μιχάλη Φύτρο από την Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής, ήδη παρέλαβαν από το Β΄ Τελωνείο Πειραιά τα κατασχεμένα από το 2015 ορυκτά, συνολικού βάρους 3,5 τόνων.

«Τα ορυκτά θα εμπλουτίσουν τη συλλογή του Ορυκτολογικού Μουσείου του Δήμου», επισημαίνει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, χαρακτηρίζοντας την απόφαση «ιδιαιτέρως σημαντική» καθώς, «αυτά τα πολιτιστικά αγαθά συνδέονται ευθέως με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ταυτότητας του Δήμου μας».

Όπως ενημέρωσε, πρόκειται για ορυκτά μοναδικής αξίας και ομορφιάς, σε μεγάλη ποικιλία ποιότητας και μεγεθών (μολυβδούχα, θειούχα, αζουρίτης, φθορίτης, αχάτης μαλαχίτης κ.α.) τα οποία είχαν εξορύξει ιδιώτες από ανενεργό λατομείο της περιοχής, προκειμένου να τοποθετηθούν σε μουσεία. Ωστόσο η έλλειψη συνοδευτικών εγγράφων προέλευσης τους και ο πιθανός κίνδυνος εξαγωγής τους στην πορεία, προς Ευρωπαϊκές χώρες, το 2015, προκάλεσε την παρέμβαση της Εισαγγελίας με την απόφαση κατάσχεσης τους.