Την αγανάκτηση που εξέφρασαν οι κάτοικοι  των περιοχών που επλήγησαν από τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι

εκφράζει ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου.

«Στα δύο αυτά χρόνια χορτάσαμε από υποσχέσεις και μεγάλα λόγια. Τι να θυμηθούμε από τις εξαγγελίες ότι σε ένα χρόνο θα είναι όλα καλύτερα από πριν, ότι θα παρθούν μέτρα για να μην γίνει ξανά το κακό, μέχρι και νοσοκομείο έταξαν ότι θα μας φτιάξουν. Φυσικά δύο χρόνια τώρα ούτε αποζημίωση στο 100% υπήρξε, ούτε μέτρα για επαρκή αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής υπήρξε, ούτε καν ο αμίαντος δεν έχει μαζευτεί και βρίσκεται διάχυτος στην περιοχή¨, αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

«Τούτες τις μέρες συμπληρώνονται δύο χρόνια από την φονική πυρκαγιά που έπληξε το Ν. Βουτζά και το Μάτι. Φωτιά που άφησε 102 νεκρούς, τραυματίες, κατεστραμμένες λαϊκές περιουσίες και υποδομές.

Στα δύο αυτά χρόνια χορτάσαμε από υποσχέσεις και μεγάλα λόγια. Τι να θυμηθούμε από τις εξαγγελίες ότι σε ένα χρόνο θα είναι όλα καλύτερα από πριν, ότι θα παρθούν μέτρα για να μην γίνει ξανά το κακό, μέχρι και νοσοκομείο έταξαν ότι θα μας φτιάξουν. Φυσικά δύο χρόνια τώρα ούτε αποζημίωση στο 100% υπήρξε, ούτε μέτρα για επαρκή αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής υπήρξε, ούτε καν ο αμίαντος δεν έχει μαζευτεί και βρίσκεται διάχυτος στην περιοχή.

Σαν να μην έφταναν ότι έχουν ζήσει μέχρι τώρα οι πυρόπληκτες οικογένειες, η κατάσταση για αυτούς δυσκολεύει ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα αφού εκπνέουν οι προθεσμίες που είχαν τεθεί από νομοθετικές παρεμβάσεις για μια σειρά ζητήματα, όπως π.χ. η προστασία των πυρόπληκτων από διενέργεια πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης, η φιλοξενία των πληγέντων, η επιχορήγηση ενοικίου, κλπ.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση τώρα χωρίς καμία καθυστέρηση πρέπει να διασφαλίσει:

Για την αναστολή πλειστηριασμών και διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτελέσεως κινητών, ή ακίνητων σε βάρος των πυρόπληκτων οικογενειών

Την επέκταση του μέτρου φιλοξενίας των πληγέντων, για τους πυρόπληκτους που δεν έχει ολοκληρωθεί η πλήρης αποκατάσταση της Α' κατοικίας τους.

Την επέκταση της επιχορήγησης ενοικίου και τροποποίηση της σχετικής διάταξης για καταβολή της επιχορήγησης μηνιαίως και όχι ανά τρίμηνο, αφού μέχρι σήμερα, αφενός παρατηρήθηκαν δυσβάστακτες καθυστερήσεις για τη συντριπτική πλειοψηφία των δικαιούχων και αφετέρου, πολλοί δικαιούχοι αδυνατούν να προκαταβάλουν τα ενοίκια και να αναμένουν από τέσσερις έως και έξι μήνες για να πληρωθούν.

Την καταβολή της αποζημίωσης περιβάλλοντος χώρου που προβλέπεται να δοθεί για την αποκατάσταση καμμένων δέντρων στους κήπους και την αντικατάσταση περιφράξεων των πυρόπληκτων ιδιοκτησιών.

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής  καλεί την Πέμπτη 23 Ιουλίου, την ημέρα συμπλήρωσης δύο χρόνων από την φονική πυρκαγιά, σε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του Υπουργείου Υποδομών και μεταφορών στηνΡαφήνα ( 24χλμ  Λ. Μαραθώνος, διασταύρωση Ραφηνας)στις 11.00 π.μ. .»