Η φωτιά στην Πάρνηθα «γλείφει» τις πλαγιές και κατακαίει σε δύο μέτωπα, τα οποία φαίνονται από ψηλά.

Το ένα μέτωπο μαίνεται ανατολικά αλλά πολύ χαμηλά και το άλλο βόρεια της Φυλής. Στο σημείο επιχειρούν ελικόπτερα και αεροσκάφη, εν μέσω πολύ ισχυρών ανέμων. Παράλληλα, οι φλόγες πλησιάζουν επικίνδυνα σπίτια στο Μενίδι. «Το μέτωπο κινείται ανατολικά από τη Φυλή προς την Ιερά Μονή Ντάρδιζας.

Το μέτωπο δεν έχει κινηθεί ψηλά προς την Πάρνηθα, ωστόσο εκεί στις παρυφές έχει ακολουθήσει παράλληλη πορεία με την κορυφογραμμή», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης στη Φυλή στις παρυφές της Πάρνηθας κατευθύνεται ανατολικά προς Ντάρδιζα, τον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσο και την Αγία Παρασκευή.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 202 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 65 οχήματα ενώ με το πρώτο φως της μέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν 2 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα, ενώ αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω. Παράλληλα, τις προσπάθειες της Πυροσβεστικής συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Στρατού Ξηράς και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Λίγο πριν τις 8 το πρωί της Τετάρτης ξεκίνησε η μεταφορά ηλικιωμένων από γηροκομείο στο Μενίδι επί της Λεωφόρου Πάρνηθος. Αν και οι φλόγες δεν απειλούν τη μονάδα, εθελοντές άρχισαν να βοηθούν τους ανθρώπους που μένουν μέσα σε αυτό και για παν ενδεχόμενο θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία και νοσοκομεία.

Οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν στην περιοχή της Φυλής δυσκολεύουν τη μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων για την κατάσβεση της φωτιάς, ενώ και σήμερα τα μποφόρ δεν αναμένεται να υποχωρήσουν αισθητά. Η αγωνία εντείνεται για τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας, με τις επίγειες δυνάμεις να επιχειρούν όλη τη νύχτα στην περιοχή δημιουργώντας αναχώματα.

Η φωτιά που καίει ανεξέλεγκτη για δεύτερη ημέρα καταστρέφοντας παρθένο δάσος, λόγω των ισχυρών ανέμων, κατευθύνεται προς το Καζίνο και τον Εθνικό Δρυμό.

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Σε νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη περιοχή της Φυλής προχώρησε η αστυνομία λόγω της φωτιάς. Διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων ισχύει:

 • Από τη συμβολή των οδών Πάρνηθος και Μποσκίζα,
 • Από τη συμβολή των οδών Πάρνηθος και Αγίας Παρασκευής,
 • Από τη συμβολή των οδών Φιλίας των Λαών και Γαλήνης,
 • Από τη συμβολή των οδών Φιλίας των Λαών και Θράκης στις περιοχές των Θρακομακεδόνων και των Αχαρνών.

Ισχύει ακόμα η διακοπή της κυκλοφορίας:

 • Από τη συμβολή των οδών Αγίου Διονυσίου και Ελευθερίου Βενιζέλου,
 • Στη λεωφόρο Φυλής και 25ης Μαρτίου,
 • Στη λεωφόρο Φυλής από το ύψος του κυκλικού κόμβου πριν την Παναγιά Κανάλα,
 • Από την συμβολή των οδών Αγίου Κυπριανού και Θρασυβούλου,
 • Από την πλατεία Φυλής,
 • Από την Toyota (λόφος Κύριλλου),
 • Από το εστιατόριο «Χρυσό Βαρέλι».