Του Αντ. Δεωνά:

Το έναυσμα για το συγκεκριμένο άρθρο, είναι επειδή μου ήρθαν στο νου γεγονότα

που συνέβησαν πριν μερικά χρόνια και αφορούσαν τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ). Ένα απ' αυτά, όταν ο Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας Λάμπρος Μίχος, έψαχνε τρόπο να αποχωρήσει από τον (ΑΣΔΑ) και να ιδρύσει νέο Σύνδεσμο. Τελικά αυτό το σχέδιο ναυάγησε, δεν μπόρεσε να προχωρήσει και ο λόγος είναι, ότι δεν μπορούσαν να βρεθούν και να διατεθούν τα απαραίτητα κονδύλια για να λειτουργήσει.  

Επίσης, επί δημαρχίας Σταύρου Κασιμάτη ο Δήμος Κορυδαλλού είχε αποχωρήσει από τον ΑΣΔΑ, αλλά και τότε περίπου στην ίδια περίοδο, στο παραπέντε δεν αποχώρησε και ο Δήμος Φυλής επί δημαρχίας Δημήτρη Μπουραΐμη και αποφεύχθηκε, χάρις σε προσωπικές διαμεσολαβητικές ενέργειες, ανάμεσα στον τότε Πρόεδρο Ανδρέα Μποζίκα και τον Δήμαρχο Φυλής.

Με αφορμή λοιπόν τα παραπάνω γεγονότα, αλλά και τις επικρίσεις που δέχτηκαν ο Δήμαρχος Περιστερίου, Ανδρέας Παχατουρίδης και ο Δήμαρχος Φυλής, Χρήστος Παππούς, για τα όσα διαδραματίστηκαν στην επεισοδιακή ψηφοφορία της Παρασκευής για την εκλογή νέου Προέδρου στον Σύνδεσμο όπου Πρόεδρος ελλείψει άλλου υποψηφίου, αναδείχτηκε ο Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Σταύρος Τσίρμπας, και επειδή δεν υπάρχει κανένας λόγος να χαλάνε οι καρδιές και δη οι Αυτοδιοικητικές, δυο απλά ερωτήματα και απαντήσεις, που πιστεύω ότι αποτελούν τροφή για πολλή... σκέψη.

Το πρώτο ερώτημα, ποια θα ήταν η τύχη του ΑΣΔΑ αν αποχωρούσαν δυο ισχυροί οικονομικά Δήμοι, όπως για παράδειγμα, ο Δήμος Περιστερίου και ο Δήμος Φυλής; 

Και το δεύτερο, αν θα μπορούσαν από κοινού οι δυο παραπάνω Δήμοι να συστήσουν δικό τους Σύνδεσμο, η Αναπτυξιακή Εταιρεία, -η όπως αλλιώς θέλετε πείτε το-  και αν ναι, θα είχαν να αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα;

Οι απαντήσεις που πήρα από νυν και πρώην αυτοδιοικητικούς της Δυτικής Αθήνας αλλά και πρώην μέλη της διοίκησης του ΑΣΔΑ, νομίζω είναι σαφέστατες και δεν εκπλήσσουν κανέναν.

1ον. Θα ήταν πολύ δύσκολο να επιβιώσει ο ΑΣΔΑ, αφού χωρίς την παρουσία και την συνδρομή των συγκεκριμένων Δήμων, δεν θα μπορούσαν να καλυφθούν ούτε τα λειτουργικά του έξοδα. Ο λόγος, επειδή οι ανελαστικές και λειτουργικές δαπάνες του Συνδέσμου, καλύπτονται αποκλειστικά από τις συνεισφορές των μελών Δήμων προς αυτόν και δεδομένου ότι το μεγαλύτερο ποσοστό το καταβάλουν ο Δήμος  Περιστερίου και ο Δήμος Φυλής, θα υπάρχει πρόβλημα.

2ον. Όσο για το αν θα μπορούσαν να σταθούν με δικό τους Σύνδεσμο το Περιστέρι και η Φυλή, η απάντηση είναι ναι και βέβαια μπορούν να σταθούν. Ο λόγος ότι και οι δυο Δήμοι ως γνωστό, είναι οικονομικά εύρωστοι, χωρίς προβλήματα και μπορούν άνετα να στηρίξουν ένα τέτοιο εγχείρημα. Επίσης έχουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία που άλλοι Δήμοι δεν την έχουν. Συνεπώς δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα σε μια ενδεχόμενη αποχώρηση από τον ΑΣΔΑ και την ίδρυση νέου Συνδέσμου από κοινού, του Δήμου Περιστερίου και του Δήμου Φυλής.

Κλείνοντας, να θυμίσουμε, ότι ο Δήμος Φυλής εδώ και αρκετά χρόνια, έχει ιδρύσει την «Αναπτυξιακή Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Δήμου Φυλής» (ΕΔΩ) η οποία εξυπηρετεί με μεγάλη επιτυχία πολλούς Δήμους σε όλη την επικράτεια. Οπότε, η εμπειρία σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα και η επιτυχημένη συμβουλευτική υποστήριξη σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι δεδομένη.

Όπως καταλαβαίνεται, όταν θέλει κάποιος, όλα γίνονται. Φτάνει να το θελήσει.