H αναγκαιότητα άμεσων δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και για τη μείωση των επιπτώσεών της, ήταν ο κοινός τόπος της ημερίδας με θέμα

«Κλιματική αλλαγή και φυσικές καταστροφές», που διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής στο Μουσείο της Ακρόπολης, και όπως τόνισε η Περιφερειάρχης, Ρένα Δούρου, κατά την έναρξη των εργασιών «Η κλιματική αλλαγή, με διαφορετικές μορφές, είναι εδώ: Στην Αττική, στην Εύβοια, στη Χαλκιδική, και τη Σαμοθράκη... στη Βενετία». 
Η ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου. 
Κατά την έναρξη των εργασιών χαιρέτισαν η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, η υφυπουργός Εσωτερικών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, και ο καθηγητής, διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και Πρόεδρος του ΔΣ, Μανώλης Πλειώνης. 
Η γενική διευθύντρια Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής της Περιφέρειας, Αργυρώ Παρασκευοπούλου είχε το συντονισμό των εργασιών οι οποίες αφορούσαν στις ενότητες «Κλιματική αλλαγή και φυσικές καταστροφές στη Νότια Ευρώπη» και «Αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών - Συστήματα Έγκαιρης Προειδοποίησης»
Αναπτύσσοντας την τοποθέτηση της, η κ. Δούρου τόνισε ότι ως Περιφέρεια «έχουμε εγκαίρως πάρει θέση στο δημόσιο διάλογο περί κλιματικής αλλαγής» και δήλωσε ότι βρίσκεται στο πλευρό εκείνων που «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και «ζητούν προληπτικές ενέργειες και ανάλογες πολιτικές για τη θωράκιση των πόλεων και την προστασία του περιβάλλοντος». 
Έκανε λόγο για την «αλλαγή της δυναμικής του καιρού», που παρατηρούν τα διεθνή ινστιτούτα στη Μεσόγειο, δυναμική η οποία κάνει ακόμη πιο ακραίες τις καταιγίδες, που πλήττουν τις μεσογειακές χώρες. 
«Ιταλία, Ισπανία, Τυνησία, Ιορδανία μετρούν συνέπειες σε ζωές και περιουσίες μόνο τις τελευταίες εβδομάδες ακριβώς από φυσικές καταστροφές που σχετίζονται άμεσα με την κλιματική αλλαγή», επισήμανε χαρακτηριστικά. 
Η κ. Δούρου αναφερόμενη στη σημασία της έγκαιρης αντιμετώπισης του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής υπογράμμισε ότι αποτελεί «στρατηγική μας επιλογή η σοβαρή και συστηματική αντιμετώπιση της», αλλά και «διακύβευμα που άπτεται της εθνικής ασφάλειας του τόπου».
Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ορισμένες από τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας όπως είναι η θέση αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος - Κλιματικής Αλλαγής, οι συνέργειες με έγκριτους επιστημονικούς και πανεπιστημιακούς θεσμούς, για τη θωράκιση της Αττικής από τις συνέπειες τις κλιματικής αλλαγής, και η εκπόνηση του Περιφερειακού Σχεδίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ) με στόχο την ιεράρχηση των απαραίτητων μέτρων και δράσεων προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή για την επόμενη τουλάχιστον επταετία.
Μια συνοπτική εικόνα του πλανήτη και των συνεπειών των φυσικών καταστροφών, βασισμένη σε πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ, παρουσίασε η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας, Γιάννα Τσούπρα, στην οποία διαπιστώνεται ότι, από το 1998 έως το 2017, οι φυσικές καταστροφές που σχετίζονται με κλιματικούς ή γεωφυσικούς παράγοντες προκάλεσαν την απώλεια 1,3 εκατομμυρίων ανθρώπων και άφησαν άλλα 4,4 δισεκατομμύρια τραυματίες, άστεγους, εκτοπισμένους ή άτομα που χρειάζονται επείγουσα βοήθεια. 
Επιπλέον, επισημαίνεται ότι αν και η πλειοψηφία των θανάτων οφειλόταν σε γεωφυσικά γεγονότα, κυρίως σε σεισμούς και τσουνάμι, το 91% όλων των καταστροφών προκλήθηκαν από πλημμύρες, καταιγίδες, ξηρασίες, καύσωνα και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Η κ. Τσούπρα ανέπτυξε και σειρά μέτρων και δράσεων που απαιτούνται για την αποτελεσματικότερη πρόληψη και αντιμετώπιση των συνεπειών των καταστροφών. Ζήτημα, στο οποίο χαρακτήρισε αναγκαίο τον επανακαθορισμό τόσο του «μοντέλου σχεδιασμού και λειτουργίας του μηχανισμού πολιτικής προστασίας» όσο και του «ρόλου που καλούνται να έχουν οι περιφέρειες», στο νέο περιβάλλον. 
Στο χαιρετισμό της η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, επισήμανε ότι η κλιματική Αλλαγή αποτελεί γεγονός αναγνωρισμένο πλέον από τη διεθνή κοινότητα. Σημείωσε ότι έχει καταστεί αντιληπτό πως «δεν επιδέχεται μοιρολατρική αντιμετώπιση, αλλά συντονισμό και αποφασιστικότητα». Τόνισε ότι η πρόθεση αλλά και η ύπαρξη νέων νόμων και οδηγιών προς αυτήν την κατεύθυνση υπάρχουν και «διασφαλίζουν την αποτελεσματικότητα η οποία αποτελεί μονόδρομο για την ανθρωπότητα».
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, αναφέρθηκε στην «εγρήγορση» όλων που προκαλεί στο μήνυμα της η ειδική έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος, σύμφωνα με την οποία «για να αποφευχθούν καταστροφικές αλλαγές στο κλιματικό σύστημα του πλανήτη, η παγκόσμια θερμοκρασία δεν πρέπει να αυξηθεί πέρα από τους 1,5 βαθμούς. Μία μεγαλύτερη αύξηση θα έχει σημαντική επίδραση στα ακραία υδρομετεωρολογικά φαινόμενα (καύσωνες, πλημμύρες, ξηρασίες κ.ά.). Συμπερασματικά, οι ανθρωπογενείς εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, τόνισε ο υπουργός, «πρέπει να μειωθούν κατά 45% το 2030 σε σχέση με το 2010, και το ισοζύγιο εκπομπών να μηδενιστεί έως το 2050».
Από την πλευρά της η υφυπουργός Εσωτερικών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, αναφέρθηκε στη σημασία της δημιουργίας εκτενών και εντατικών οικολογικών πολιτικών. Έκανε λόγο για κάθετη και οριζόντια ανάπτυξη της αειφορίας, χαρακτηρίζοντας γελοία την άποψη ότι η «οικονομική γυάλα» στην οποία θέλουν να περιοριστούν κάποιοι λαοί έναντι των άλλων «πτωχών και μολυσμένων» θα προσδώσει μακροπρόθεσμο όφελος. Τόνισε ότι πρέπει να επενδύσουμε σοβαρά στην οικολογική πολιτική με την εμπέδωση ανάλογης νοοτροπίας. «Ως χώρα», πρόσθεσε, «έχουμε άμεσο, απτό οικονομικό συμφέρον, το οποίο μας προσδίδει η ελληνική φύση με το εποικοδόμημα του  τουρισμού». Κλείνοντας, επισήμανε ότι με αυτήν την έννοια η έξοδος από τα μνημόνια που έφερε σε πέρας η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ δίνει τη δυνατότητα χωρίς δικαιολογίες να καλύψει το χαμένο έδαφος των προηγούμενων δεκαετιών και την οπισθοδρόμηση στα περιβαλλοντικά θέματα που καταγράφηκε στα χρόνια της κρίσης.
Τέλος, ο καθηγητής και διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Μανώλης Πλειώνης, αναφερόμενος στην υποτονική έως σήμερα στάση των διεθνών οργανισμών χαιρέτισε το γεγονός ότι σήμερα έστω και «καθυστερημένα αποφασίστηκε μια πολύ δυναμική ανθρώπινη αντιμετώπιση» μετά τη διαπίστωση του ΟΗΕ ότι το 60% του πληθυσμού των άγριων ζώων έχει εξαφανιστεί κατά τα τελευταία 40 χρόνια. Σημείωσε ότι οι επιστήμες και η τεχνολογία επιτρέπουν τη διάγνωση της έντασης και της τοπικότητας των φυσικών φαινομένων καθώς και της αλλαγής που αυτά επιφέρουν. Έκανε αναφορά σε σειρά δράσεων που αναπτύσσονται για την έγκαιρη πρόβλεψη και πρόληψη των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής εστιάζοντας στο παρατηρητήριο των Αντικύθηρων.

Κατ. Ρουμελιώτη.  

 

ΑΠΕ