Του Αντ. Δεωνά:

Ξεπερνάει κάθε φαντασία και λογική αυτό που συμβαίνει στην Άνδρο και συγκεκριμένα

στην παράνομη χωματερή με την ανεξέλεγκτη καύση σκουπιδιών .

Έλεος με τον ζαμανφουτισμό του Δημάρχου Άνδρου Δημήτρη Λοτσάρη, τέτοια ανευθυνότητα; Δε φτάνει που καίγεται το σκουπίδι γεμίζοντας τοξικό και καρκινογόνο καπνό όλη την ευρύτερη περιοχή, αλλά ο «αθεόφοβος» αφήνει αφύλαχτη την φωτιά στην χωματερή την ώρα που επικρατούν δυνατοί αέρηδες και οι φλεγόμενες σακούλες σκουπιδιών, πάνε όπου τις πάει ο άνεμος.

Και όμως είναι γεγονός, την στιγμή που όλη η χώρα είναι σε ύψιστο βαθμό ετοιμότητας με τις πυρκαγιές να ξεσπούν η μία πίσω από την άλλη, η πόρτα στο ΧΑΔΑ Άνδρου είναι κλειδωμένη και η φωτιά καίει μόνη της, ανεξέλεγκτα, χωρίς να υπάρχει κάποιος από τον Δήμο να κάνει το οτιδήποτε. Με άλλα λόγια ο αγαπητός Δήμαρχος, εκτός από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, γράφει στα παλιά του τα παπούτσια και την Πολιτική Προστασία.

-Άραγε, που πήγε η απευθείας ανάθεση για τα μηχανήματα του ιδιώτη που θα έκανε επιχωμάτωση στο σημείο της φωτιάς ;

-Μήπως δεν έφτασαν τα 18.600 ευρώ;

-Μήπως και αυτή η απευθείας ανάθεση, πήγε στο «γάμο του καραγκιόζη» όπως και οι προηγούμενες που αφορούσαν τον δεματοποιητή;

Το λέμε γιατί, εκ του αποτελέσματος, πήγαν στον βρόντο τα λεφτά που πήρε ο εργολάβος και που πλήρωσαν οι Ανδριώτες για την δεματοποίηση των σκουπιδιών, αφού κανείς δεν γνωρίζει πόσα δέματα έγιναν, αλλά και επειδή η φωτιά εξαφάνισε τα όποια στοιχεία για τον ακριβή αριθμό δεμάτων (ευτυχώς υπάρχει φωτογραφικό υλικό και γνωρίζουμε πάνω κάτω πόσα δέματα έγιναν). Πάντως για να λέμε την αλήθεια, μια χαρά βόλεψε κάποιους η φωτιά που καίει τόσους μήνες στην παράνομη χωματερή της Άνδρου. Εξαφανίστηκαν τα πάντα!

Το θέμα μας πάντως για την ώρα δεν είναι τα δέματα και οι απευθείας αναθέσεις του κυρίου Λοτσάρη (γι' αυτά θα επανέλθουμε άλλη στιγμή), αλλά η συμπεριφορά του, που είναι στα όρια της «εγκληματικής»  αδιαφορίας για το περιβάλλον, την υγεία και την περιουσία των κατοίκων, αφού δεν κάνει τίποτα για να σβηστεί η φωτιά.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι κατά την επιστροφή από τον φλεγόμενο ΧΑΔΑ, σταματήσαμε στον Πυροσβεστικό Σταθμό που είναι πάνω από το Μπατσί και ρωτήσαμε γιατί δεν έχει πάει κανείς να σβήσει την φωτιά, η έστω να την παρακολουθήσει; Η απάντηση ήταν, «δεν μας έχει πει κανείς τίποτα, το έχει αναλάβει ο Δήμος».

Πράγματι, διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι τι έχει αναλάβει ο Δήμος. Έκλεισε το «μαγαζί» ο Δήμαρχος, άφησε την φωτιά να καίει ανεξέλεγκτα και πήγε να παρακολουθήσει τα χορευτικά στο Γαύριο...

Το «μπαλάκι» πλέον πάει, στις Εισαγγελικές Αρχές Σύρου, στην Δίωξη Περιβαλλοντικών Εγκλημάτων, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στην Πολιτική Προστασία, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, στον Γραμματέα Στερεών Αποβλήτων και στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και μένει να δούμε αν κάποιος από τους παραπάνω δραστηριοποιηθεί γι' αυτό το τόσο σοβαρό θέμα.