«Πληγή» έχει καταντήσει η ανεξέλεγκτη απόρριψη μπάζων σε μη αδειοδοτημένους χώρους ανακύκλωσης αποβλήτων,

προκειμένου κάποιοι να γλιτώσουν την οικονομική επιβάρυνση. Για το λόγο αυτό προτιμούν να τα ρίχνουν κυρίως στον χείμαρρο Ξηριά και στην περιοχή του Σαρακηνού.

Άλλοι, για να γλιτώσουν τα χρήματα που απαιτούνται για τη μεταφορά των μπάζων σε ιδιωτικό χώρο ανακύκλωσης, που εφαρμόζει σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης, προτιμούν να πληρώνουν επιτήδειους για να υπογράφουν πλαστά πιστοποιητικά εναπόθεσης των υλικών σε νόμιμο χώρο, κάτι που όμως δεν συμβαίνει παρά μόνο, πολύ λίγες φορές.

Προχθές στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου εργολαβική εταιρεία που είχε αναλάβει μεγάλο έργο στον Βόλο και κηρύχθηκε έκπτωτη, κατηγορούνταν για υποβάθμιση περιβάλλοντος, καθώς έκανε απόρριψη προϊόντων εκσκαφής (μπάζων) στον Ξηριά.

Η εταιρία καταδικάστηκε σε χρηματική ποινή 3000 €, που με τις προσαυξήσεις διπλασιάζεται, ενώ η ποινή δεν είναι εφέσιμη.

Πρόκειται για την ένατη καταδίκη εργολαβικής εταιρείας για υποβάθμιση περιβάλλοντος από Δικαστήριο του Βόλου, τους τελευταίους 12 μήνες.

Από την ανεξέλεγκτη εναπόθεση των μπαζών από έργα, οικοδομικές εργασίες, ανακαινίσεις και κατεδαφίσεις, προκαλείται αισθητική υποβάθμιση του χώρου και τη ρύπανση του φυσικού περιβάλλοντος. Συχνά τα μπάζα περιέχουν και επικίνδυνες ουσίες και οι κίνδυνοι είναι ακόμη μεγαλύτεροι για το περιβάλλον, όταν η εναπόθεση μπαζών γίνεται σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές, όπως είναι ο Ξηριάς και ο Σαρακηνός.
Η νομοθεσία προβλέπει αυτόφωρη διαδικασία, στην περίπτωση που κάποιος συλληφθεί να εναποθέτει μάζα σε μη αδειοδοτημένους χώρους και την επιβολή μεγάλου διοικητικού προστίμου.

Πηγή: magnesianews.gr