Στην Άνδρο μαζί με τα σκουπίδια «χτίζουν» και τους περιβαλλοντικούς νόμους.

Συνέχεια του οδοιπορικού στην όμορφη Άνδρο με θέμα την διαχείριση των απορριμμάτων.

Ένα τρομακτικό «κοκτέιλ» ρύπων απειλεί την δημόσια υγεία και το περιβάλλον της Άνδρου από την λειτουργία της παράνομης χωματερής στην περιοχή της Σταυροπέδας.

Μια «βραδυφλεγής τοξική βόμβα», από την οποία μπορεί να ξεσπάσει και πυρκαγιά με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Αδειάζουν τα αποριμματοφόρα τα σκουπίδια στο χώρο που βρίσκεται ο δεματοποιητής, ή ακόμα και παραδίπλα σε χαράδρα, μένουν ακάλυπτα, δεν υπάρχει καμία προστατευτική μεμβράνη και τα στραγγίσματα παίρνουν τον δρόμο για το υπέδαφος, που είτε καταλήγουν στην θάλασσα, είτε στον υδροφόρο ορίζοντα. Περιβαλλοντικό έγκλημα κατ' εξακολούθηση!

Και...σαν να μην έφτανε αυτό, «χτίζουν» τα σκουπίδια, με σκουπίδια!

Το «χτίσιμο» που γίνεται αυτή την στιγμή, σκεπάζοντας τα σκουπίδια με δέματα στην παράνομη χωματερή, σύμφωνα με ειδικούς, είναι ότι πιο χειρότερο μπορεί να γίνει, αφού ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να εκδηλωθεί πυρκαγιά από αυτανάφλεξη, ειδικά αυτές τις μέρες με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν. Τώρα γιατί γίνεται αυτό (το κτίσιμο δηλαδή) έχει να κάνει μάλλον με οικονομικό θέμα και τις «περίεργες» συμβάσεις με τον εργολάβο που έχει αναλάβει την δεματοποίηση των σκουπιδιών και αυτό είναι ένα ζήτημα, το οποίο θα θίξουμε αναλυτικά σε επόμενο δημοσίευμα.

Βέβαια παραμένει και το ερώτημα προς την Δημοτική αρχή, τι απέγιναν οι χιλιάδες μπάλες που ήταν στο σημείο. Το λέμε αυτό, επειδή όταν δεματοποιείς τα σκουπίδια το κάνεις με σκοπό να τα στείλεις κάποια στιγμή σε  μονάδα για επεξεργασία και όχι να τα θάψεις. Αν είναι να τα θάψεις, δεν υπάρχει λόγος να πεταχτούν χιλιάδες ευρώ που πληρώνουν οι Δημότες για δεματοποίηση. Απλή η ερώτηση και μάλλον δύσκολη η απάντηση από τον Δήμο Άνδρου.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες πολλών και «τυχαίων» πυρκαγιών σε χώρους απορριμμάτων.

Στο διά ταύτα, ο Δήμαρχος κ. Δ. Λοτσάρης, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κ. Δ. Τηνιακός και ο εργολάβος που έχει αναλάβει το έργο της δεματοποίησης των σκουπιδιών, έχουν αντιληφθεί τι συμβαίνει; Έχουν καταλάβει ότι, ο μη γένοιτο πάρει φωτιά ο συγκεκριμένος χώρος με όλο το σύμμεικτο σκουπίδι που υπάρχει εκεί και που για κάποιο λόγο «χτίζεται», μπορεί να καίει μέρες (όπως γίνεται σ' αυτές τις περιπτώσεις) και το τοξικό καρκινογόνο νέφος που θα παραχθεί, θα επηρεάσει περιβαλλοντικά και όχι μόνο, την Άνδρο αλλά και τα γύρω νησιά; Όλοι όσοι ασχολούνται με θέματα διαχείρισης απορριμμάτων, γνωρίζουν πολύ καλά, ότι ένα τέτοιο νέφος «ταξιδεύει» μεταφέροντας διοξίνες και φουράνια, δηλαδή, δηλητήριο σε αέρια μορφή, το οποίο δυστυχώς εισπνέουν οι άτυχοι πολίτες που βρίσκονται στον δρόμο του.

Επίσης, είναι γεγονός πλέον, ότι μια τέτοια πυρκαγιά σβήνει πολύ δύσκολα, δεδομένου ότι στον συγκεκριμένο χώρο δεν υπάρχει αποθηκευμένο χώμα, αλλά σύμφωνα και με την επιτόπια έρευνα που πραγματοποιήσαμε, τα πυροσβεστικά μέσα, στην παράνομη χωματερή στη Σταυροπέδα, είναι ανύπαρκτα.

Βέβαια μια «τυχαία» πυρκαγιά στα σκουπίδια έχει και τα «οφέλη» της. «Όφελος» που εισπράττει η κάθε Δημοτική αρχή που έχει στην επικράτειά της χωματερή και δη παράνομη. Μειώνεται αρκετά ο όγκος των σκουπιδιών αφού εξαφανίζονται με την φωτιά, ενώ μόλις σβήσει, συνεχίζεται πάλι να φορτώνεται με σκουπίδια και «ούτε γάτα ούτε ζημιά». Να θυμίσουμε εδώ, τις φωτιές σε ΧΥΤΑ Φυλής, ΧΑΔΑ Κορίνθου, Καλύμνου, Ρόδου, Λευκάδας, Καλυβίων και πρόσφατα στην Ύδρα.

Στην Άνδρο όμως, μάλλον υπάρχει και θέμα με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, που ενώ από ότι έχουμε πληροφορηθεί έχουν γίνει καταγγελίες, μετά από έλεγχο, διαπιστώθηκε(!) ότι είναι όλα...καλά! Περίεργα πράγματα! Εδώ το πράγμα μιλάει από μόνο του και το φωτογραφικό υλικό «βγάζει» μάτια, είναι «γροθιά» στο στομάχι  και κόλαφος για όποιον έχει κάνει έλεγχο! Είναι προφανές ότι έχει καταπατηθεί και καταστρατηγηθεί κάθε έννοια περιβαλλοντικού νόμου.

Πάντως, η Δημοτική αρχή του νησιού δεν έχει απαντήσει σε κανένα από τα δημοσιεύματα - καταγγελίες, έστω κάπως να δικαιολογηθεί και κρατάει σιγή «ασυρμάτου», οπότε μάλλον μπορεί να συμβαίνει αυτό που λένε, «ο σιωπών δοκεί συναινείν»... 

Περισσότερα σε επόμενο δημοσίευμα.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό για το συγκεκριμένο θέμα.