Οι λύσεις που δρομολογεί η δημοτική αρχή για να μην μπερδεύονται ανακυκλώσιμα με σύμμεικτα απορρίμματα

Πώς οι φωτιές σε εργοστάσια ανακύκλωσης ανά την Ελλάδα επηρέασαν και την περιοχή μας

Της Κικής Ηπειρώτου

Μεγάλη συζήτηση έγινε το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα στα social media, με αφορμή καταγγελίες πολιτών για απορριμματοφόρα του Δήμου Αλεξανδρούπολης, τα οποία εθεάθησαν να φορτώνουν μαζί με τα κοινά σκουπίδια και τα ανακυκλώσιμα υλικά των μπλε κάδων. Απαντήσεις για το θέμα έδωσε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το απόγευμα της Τετάρτης, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας & Πρασίνου Ηλίας Δαστερίδης, μετά από ερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Το πρόβλημα ξεκίνησε από ένα ντόμινο πυρκαγιών, που εκδηλώθηκαν πριν 1-2 χρόνια σε εργοστάσια ανακύκλωσης, σε διάφορες περιοχές της χώρας. Για την προστασία των συγκεκριμένων υποδομών, η Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης, τον Ιούνιο του 2019, έλαβε συγκεκριμένα μέτρα. Με έγγραφό της προς τους Δήμους, δεν επιτρέπει τη λειτουργία και εναπόθεση ανακυκλώσιμων υλικών στα κατά τόπους εργοστάσια διαλογής και ανακύκλωσης, από το μεσημέρι της Παρασκευής μέχρι το πρωί της Δευτέρας. Έτσι, καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι  υπηρεσίες των Δήμων δεν έχουν πρόσβαση στα εργοστάσια ανακύκλωσης, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον κ. Δαστερίδη, να είναι υποχρεωμένοι να διατηρούν ένα μέρος των ανακυκλώσιμων υλικών στα απορριμματοφόρα, αποθηκεύοντάς τα μέχρι το πρωί της Δευτέρας. Δυστυχώς, ένα άλλο μέρος των ανακυκλώσιμων, που δεν είναι δυνατόν να αποθηκευτεί, ιδιαίτερα τη θερινή περίοδο, απορρίπτεται ως κανονικά σκουπίδια.

Ο Αντιδήμαρχος σημείωσε πως έχουν δρομολογηθεί δύο σημαντικές λύσεις που θα επαναφέρουν την κανονικότητα. Αρχικά, έχει ζητηθεί από τη ΔΙΑΑΜΑΘ, και υπάρχει εκτίμηση πως το αίτημα θα εγκριθεί άμεσα, να λειτουργεί το ΚΔΑΥ του δήμου έστω τα Σάββατα, ώστε να μη συγκεντρώνεται μεγάλος όγκος ανακυκλώσιμων και να είναι πιο εύκολη η ορθή διαχείρισή τους. Επιπλέον, σημείωσε πως, σύντομα, από τα 2 απορριμματοφόρα για ανακύκλωση που διαθέτει ο Δήμος, θα έχει στη διάθεσή του 4.

Αντιπαράθεση

Σε κάποιο σημείο της ενημέρωσης από τον κ. Δαστερίδη, παρενέβη ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Βαγγέλης Λαμπάκης, διαμαρτυρόμενος για όσα λέει ο αντιδήμαρχος, σημειώνοντας πως κατά τη δική του θητεία, «ποτέ δεν ανακατέψαμε ανακυκλώσιμα με σύμμεικτα απορρίμματα». Στη συνέχεια, η αναφορά του Αντιδημάρχου ότι η αποκομιδή των απορριμμάτων γίνεται με ομαλό τρόπο, υπήρξε έντονη αντίδραση του δημοτικού συμβούλου Γιώργου Ουζουνίδη, ο οποίος αμφισβήτησε τα περί ομαλού τρόπου, την στιγμή που η πόλη είναι γεμάτη σκουπίδια.

Ο επικεφαλής της «Αδέσμευτης Νέας Ανασυγκρότησης» Βαγγέλης Μυτιληνός, από την πλευρά του, ζήτησε απαντήσεις για την κατάσταση ανεξέλεγκτης χωματερής που επικρατεί στο χώρο μεταφόρτωσης απορριμμάτων,  με την δημοτική σύμβουλο της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκη Δραμανίδου να τονίζει πως όταν πηγαίνουν οι εργαζόμενοι στο χώρο και δεν βρίσκουν τον τράκτορα που οφείλει να έχει εκεί ο εργολάβος, δεν μπορούν να γυρίζουν τα σκουπίδια πίσω. Ο επικεφαλής της παράταξης Σάββας Δευτεραίος σημείωσε πως πέρσι ο εργολάβος πήρε 1,6 εκ ευρώ, φέτος 1,2 εκ ευρώ, τονίζοντας πως αν δεν βρουν οι εργαζόμενοι τους τράκτορες, προφανώς θα αφήσουν τα απορρίμματα όπου μπορούν.

 

gnomionline.gr