Ρεπορτάζ: Αντ. Δεωνάς - Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο λόγος, για τις απευθείας αναθέσεις που αφορούν τον δεματοποιητή της χωματερής στη Σταυροπέδα του Δήμου Άνδρου.

Είναι από τις περιπτώσεις που λες, εδώ η υπόθεση «βγάζει μάτια» αλλά και σημειολογικά λόγω του ΧΑΔΑ, «βρομάει» από μίλια μακριά!

«Φάμπρικα»... απευθείας αναθέσεων χωρίς αντίκρισμα, με «άρμα» τον δεματοποιητή;

Αναθέσεις περίεργες και σκανδαλώδεις, που θα μπορούσε και κάποιος να πει, ότι «αναδύουν» την ίδια μπόχα με την παράνομη χωματερή.  Απευθείας αναθέσεις, που φέρουν «φαρδιά πλατιά» την υπογραφή, του Δημάρχου Άνδρου Δημήτρη Λοτσάρη.

Για να ακριβολογήσουμε, συνολικά μέσα στο 2021 έγιναν 3 απευθείας αναθέσεις (φωτό 1-2-3), η κάθε μία 24.760,32 ευρώ (μαζί με το ΦΠΑ) και στο σύνολο 74.280,96 ευρώ, αν προσθέσουμε και μια ανάθεση για συντήρηση του δεματοποιητή 4.999,68 ευρώ (φωτό 5), φτάσαμε τα 79.280,92 ευρώ (υπάρχουν και τα χρηματικά εντάλματα). Όλα αυτά τα χρήματα δόθηκαν στον εργολάβο - ανάδοχο για ανύπαρκτη παροχή! Δηλαδή, πήρε τα χρήματα και παρέδωσε στον Δήμο Άνδρου, αντί για δέματα, «αέρα κοπανιστό»!

Δεν το λέει η «στήλη», αλλά τα στοιχεία και το επιτόπιο ρεπορτάζ τα οποία είναι, μη αμφισβητήσιμα.

Αλλά, δεν φτάνει ο Δήμος Άνδρου που έδωσε ένα σωρό χρήματα για να πάρει «αέρα κοπανιστό»,   στην αναμόρφωση προϋπολογισμού που έκανε στις 18-6-2021 (φωτό 8) μέσα σε όλα τ' άλλα, πέρασε  για να δώσει ακόμα 24.760,32 ευρώ για δεματοποίηση σκουπιδιών. Τόσο πολύ έμεινε ευχαριστημένη η Δημοτική αρχή από την ποιότητα των υπηρεσιών του εργολάβου, που αποφάσισε να δώσει κι άλλα χρήματα; Αν δεν είναι αυτό κακόγουστη φάρσα, τότε τι είναι;

Μήπως, κάποιος, ή, κάποιοι στην Άνδρο, έβγαλαν χοντρό μεροκάματο εις βάρος των Δημοτών, χωρίς να κάνουν τίποτα;

Πάντως, με τα χρήματα που έχει πάρει ο εργολάβος - ανάδοχος και σύμφωνα με το άρθρο 3 των απευθείας αναθέσεων (φωτό 4) που έχει υπογράψει τόσο ο ίδιος ο ανάδοχος, όσο και ο Δήμαρχος, έπρεπε να βρίσκονται αυτή την στιγμή στο ταμπάνι της χωματερής, περίπου 6.600 αμπαλαρισμένα δέματα σκουπιδιών.

Κάτι τέτοιο δεν υφίσταται, εκτός και εάν ο συγκεκριμένος δεματοποιητής είναι διαστημικής τεχνολογίας και κάνει τα δέματα αόρατα! Φωτογραφίες πάντως του Φεβρουαρίου 2021 (φωτό 6) δείχνουν το απόλυτο χάος στην χωματερή! Μόνο σκουπίδι χύμα και...κανένα δέμα! Α... και κάτι προβατίνες από το γειτονικό μαντρί που βόσκουν ανέμελα στα σκουπίδια. Επίσης και στις 27-6-2021 (φωτό 7) κάνοντας έρευνα - ρεπορτάζ στο συγκεκριμένο σημείο, η φωτογραφία δείχνει ότι επιτέλους(!) υπάρχουν κάποιες μπάλες σκουπιδιών (οι οποίες είναι φρεσκότατες και φαίνεται ότι φτιάχτηκαν τους τελευταίους 2 μήνες), που όμως δεν υπερβαίνουν με τίποτα τις 300 με 400. Λείπουν περίπου, 6.000 δέματα!

Μπορεί να εξηγήσει κάποιος από την Δημοτική αρχή, γιατί λείπουν όλα αυτά τα δέματα;  

Μήπως...δεν φτιάχτηκαν ποτέ; Ακόμα και να ισχυριστεί κάποιος ότι φτιάχτηκαν τελικά τα δέματα και μετά θάφτηκαν, ακόμα και αυτή η περίπτωση, είναι διπλό καραμπινάτο σκάνδαλο, οικονομικό και περιβαλλοντικό. Γιατί απλά, πληρώνεις και κάνεις τα σκουπίδια δέματα, για να τα αποθηκεύσεις και να τα επεξεργαστείς όταν θα έχεις την δυνατότητα, ή αλλιώς, κάνεις σύμβαση με κάποια μονάδα επεξεργασίας και τα στέλνεις. Δεν πετάς χρήματα να τα κάνεις δέματα και μετά να τα θάψεις, για να ρημάξεις και το περιβάλλον. Είναι παράνομο, όπως και να το κάνουμε.

Άλλο ένα αξιοσημείωτο είναι ότι, 3-7-2020, 29-7-2020, 27-8-2020 και 10-11-2020, κόπηκαν τα ανάλογα και ισόποσα χρηματικά εντάλματα, το κάθε ένα αξίας 934,36 ευρώ για συντήρηση και επισκευή του δεματοποιητή. Και το ερώτημα είναι, τι συντήρηση και τι επισκευή έγινε σε ένα μηχάνημα που όλη την συγκεκριμένη περίοδο και τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο του 2021, δεν είχε λειτουργήσει καθόλου; Δεν είναι περίεργο;

Υπάρχει όμως, άλλο ένα σοβαρό ζήτημα επί του θέματος και θα θέλαμε και εδώ μια απάντηση...αν γίνεται φυσικά. Η επιτροπή παραλαβής έργου που έχει υπογράψει και έχει βεβαιώσει την καλή εκτέλεση, για κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, γνωρίζει ότι αυτό είναι παράβαση καθήκοντος;  

Τέλος, πέρα από την έρευνα και  το ρεπορτάζ που κάνουμε για την ανάδειξη του θέματος, σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε και δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να επιρρίψουμε ευθύνες, αλλά ούτε και να καταδικάσουμε κάποιον. Αυτό είναι δουλειά της Εισαγγελικής Αρχής, Ελεγκτικού Συνεδρίου, Αποκεντρωμένης Διοίκησης και ΣΔΟΕ. Επειδή όμως συμβαίνουν κι άλλα, ακόμα πιο σοβαρά θέματα στον Δήμο Άνδρου, θα επανέλθουμε σύντομα με άλλο ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ.

Υ.Γ - Βέβαια το ερώτημα για το που εξαφανίστηκαν και που κατέληξαν τα περίπου 12.000 δέματα που είχαν δεματοποιηθεί από την προηγούμενη Δημοτική αρχή, παραμένει ακόμα αναπάντητο...

Ακολουθεί το σχετικό φωτογραφικό υλικό.