«Ευτυχώς έσωσαν την παρτίδα ο Περιφερειάρχης Ιονίων κ. Τερπεκλής,

ο βουλευτής Λευκάδας κ. Καββαδάς και ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γαλιατσάτος»

 Του Αντ. Δεωνά

Εβδομάδα εξελίξεων και αποκαλύψεων ήταν η προηγούμενη, για όσους παρακολούθησαν τις συνεδριάσεις, του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάδας στις 26/3/2024 και του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 29/3/2024.

Ο Δήμαρχος Λευκάδας Ξενοφώντας Βεργίνης, εμφανίστηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού του Συμβουλίου ως φωτεινός παντογνώστης και ως ο μοναδικός αρμόδιος να κρίνει αν θα γίνει το έργο και πως θα γίνει. Ο Δήμαρχος Λευκάδας, παραβλέποντας το γεγονός ότι είναι απλός «Φορέας υλοποίησης» του έργου και όχι «Κύριος του Έργου», ενημέρωσε το Δημοτικό του Συμβούλιο ότι επί 3 μήνες κάνει αλλεπάλληλες συσκέψεις στα υπουργεία στην Αθήνα, προσπαθώντας να αποφασίσει τι έργο τελικά θα κάνει!!!!!!!

Με άλλα λόγια ο Δήμαρχος Λευκάδας έως σήμερα, αγνοεί την ύπαρξη του ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων, αγνοεί το γεγονός ότι υπάρχει σε ισχύ Περιφερειακός Σχεδιασμός Απορριμμάτων και Νομοθεσία περί δημοσίων Έργων και Συμβάσεων, αγνοεί ότι η διοίκηση έχει συνέχεια και συμπεριφερόμενος ως «Σερίφης» του νησιού, θεωρεί ότι θα αποφασίσει και θα διατάξει τι θα γίνει με το έργο, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για περιβαλλοντικούς και οικονομικούς λόγους.

Ευτυχώς για το νησί της Λευκάδας, την παρτίδα φαίνεται έσωσαν λίγες μέρες αργότερα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων και πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων  Ιωάννης Τερπεκλής και ο Βουλευτής Λευκάδας  Αθανάσιος Καββαδάς, μετά από σχετική επερώτηση του επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης «Ανάσα για τα Ιόνια Νησιά» του Θεόδωρου Γαλιατσάτου.

Ο Περιφερειάρχης, υπενθύμισε στον Δήμαρχο ότι ο ΦΟΔΣΑ Ιονίων νήσων είναι ο Κύριος του Έργου και ότι δεν προτίθεται σε καμία περίπτωση να βάλει τους Δημότες της Λευκάδας σε περιπέτειες παρόμοιες με αυτές που βίωσαν οι κάτοικοι της Κέρκυρας τα προηγούμενα χρόνια. Ξεκαθάρισε προς τον Δήμαρχο και προς όσους τον «παραμυθιάζουν» με αβάσιμες υποσχέσεις, ότι το έργο πρέπει να προχωρήσει και θα προχωρήσει, αναβαθμισμένο ώστε να διαθέτει την βέλτιστη δυνατή τεχνολογία προς επίτευξη των νέων στόχων του Εθνικού Σχεδιασμού Απορριμμάτων.

Από την μεριά του, ο Βουλευτής Λευκάδας Αθανάσιος Καββαδάς, δεσμεύτηκε για την άμεση παραχώρηση του ακινήτου στον Δήμο. Η παραχώρηση του ακινήτου δεν έχει πραγματοποιηθεί έως σήμερα, όπως ανέφερε ο κύριος Καββαδάς, αφού η πρώην περιφερειάρχης απαιτούσε την απευθείας παραχώρηση στον ΦΟΔΣΑ και όχι στον Δήμο.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και σε συνέχεια της κοινής επιστολής των τριών πρώην δημάρχων Λευκάδας Κωνσταντίνου Αραβανή, Κωνσταντίνου Δρακονταειδή και Χαράλαμπου Καλού, φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι ο κ. Βεργίνης έχει παγιδευτεί και οι προσπάθειες του να πείσει με ατεκμηρίωτα στοιχεία, με ανακρίβειες και με υποτιθέμενες μελέτες και έρευνες ότι νοιάζεται για το καλό του νησιού, κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος. Η ουσία είναι, ότι δεν βρίσκει σύμμαχους στην τοπική κοινωνία παρά μόνο σε συγκεκριμένους κύκλους των Αθηνών, οι οποίοι σημειωτέων έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής να λύσουν το μέγα πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και που πιθανά, έχουν λόγους να προκρίνουν άλλες λύσεις εις βάρος των Δημοτών της Λευκάδας.

Υπάρχει ωστόσο ακόμα χρόνος, ώστε ο Δήμαρχος Λευκάδας να λογικευτεί και να συνεργαστεί με τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε το έργο να υλοποιηθεί με άρτιο τεχνικά τρόπο και να λύσει ένα χρόνιο πρόβλημα του τόπου του. 

 

*Φωτο τίτλου προϊόν φωτομοντάζ