Μάλλον με έκπληξη θα διαβάσουν οι υπάλληλοι του ΕΣΠΑ

σήμερα στα γραφεία τους ότι το έργο Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Πελοπόννησο χρηματοδοτείται με 70 εκατομμύρια ευρώ. Ένα έργο που ενώ έχει έναρξη λειτουργίας της σύμβασης τον Ιανουάριο του 2021, σχεδόν 3,5 χρόνια μετά, για την ακρίβεια 38 μήνες μετά, έχει εγκαίνια λειτουργίας του.

Τελικά, σ’ αυτό το έργο τα ποσά που πέφτουν στο τραπέζι είναι όπως στο παιχνίδι της Μονόπολης. Φαίνεται να είναι απροσδιόριστο ακόμη το ποσό, αφού σε κάθε δημόσια παρουσίαση ακούγονται διαφορές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ! Το ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακόμη δεν χρηματοδοτεί ούτε λεπτό τού ευρώ γι‘ αυτό το έργο, δεν μιλάει κανείς ξεκάθαρα.

Το ότι δεν ακούστηκε ούτε μια λέξη για διαλογή στην πηγή και κυκλική οικονομία, προφανώς δεν τους αφορούσε ούτε την περασμένη Πέμπτη 5/4/2024.

Το ότι η Ευρώπη ζητούσε με επιστολή της να σχεδιάζονται μονάδες με μέγιστη δυναμικότητα το μισό των παραγόμενων απορριμμάτων, δηλ. μέγιστο τους 132.000 τόνους, πάλι δεν αφορά κάποιον ειδήμονα της κρατικής και πολιτικής ηγεσίας.

Φυσικά, δεν μιλάμε για την παραδοχή των διπλών μεμβρανών στεγανοποίησης σ’ ένα χώρο που ούτε ο χειρότερος φοιτητής γεωλογίας δεν θα σκεφτόταν, αφού ακόμη και οι ίδιες οι κρατικές υπηρεσίες έχουν αρνητικά γνωμοδοτήσει. Ψιλά γράμματα ενός περιβαλλοντικού και μάλιστα ολοκληρωμένου έργου. Και ενώ φαίνεται να υποδέχεται αστικά στερεά απόβλητα, πληροφορούμαστε πως δεν παραλαμβάνει ογκώδη αστικά απόβλητα και διάφοροι δήμοι τα κάνουν εξαγωγή σε άλλες περιφέρειες.

Οι κάτοικοι έχουν να ζήσουν ιλαροτραγωδίες, αν η «τεχνολογία αιχμής» δεν καταφέρει να συγκρατήσει τα σύμμεικτα στις μεμβράνες για μια μονάδα που φαίνεται να στοιχίζει τουλάχιστον 3 φορές πιο ακριβά από αντίστοιχα άλλα ευρωπαϊκά έργα, σύμφωνα με την επιστολή άρνησης χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πάντως, η ελπίδα πεθαίνει σ’ αυτόν τον έρημο τόπο με ή χωρίς νεκροθάφτη.

«Π.Μ.»

 

Πηγή: proinosmorias.gr