Μεγάλη αύξηση αναμένεται να παρουσιαστεί στην εισφορά που θα κληθούν

να πληρώσουν οι δήμοι και κατ΄επέκταση οι πολίτες για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής το 2023 αλλά και κάθε επόμενο έτος εξαιτίας των ανεξέλεγκτων και προκλητικών δαπανών του εποπτευόμενου από τη διοίκηση Πατούλη νομικού προσώπου (Ε.Δ.Σ.Ν.Α.), αρμόδιου για τη διαχείριση των απορριμμάτων που έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του έτους 2022 οι δαπάνες του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής έφτασαν στα 170 εκ. € (συμπεριλαμβάνονται ταμειακό υπόλοιπο και συγχρηματοδοτούμενα έργα) όταν το 2021 ήταν 149 εκ. ευρώ και το 2020, 146 εκ. ευρώ, με το κόστος κάθε έτος λόγω των ανεξέλεγκτων και τρομακτικών δαπανών να τραβάει την ανηφόρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο 2023 ο ΕΔΣΝΑ έχει υπογράψει συμβάσεις άνω των 80 εκ. € για διάφορες δαπάνες κυρίως λειτουργικού χαρακτήρα !!!, ενώ εκκρεμεί η κατακύρωση κι άλλων διαγωνισμών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για υπηρεσίες και προμήθειες, ενώ δίνουν και παίρνουν οι αναθέσεις σε συμβούλους με αστεία έως σκανδαλώδη αντικείμενα, όπως η απευθείας ανάθεση σε σύμβουλο για την ανακύκλωση αθλητικών υποδημάτων (!) ή αμοιβή συμβούλου για τη συλλογή υπολειμμάτων τροφίμων και ανακυκλώσιμων υλικών από την … αρτοποιία (!).

Η τιμή σε ευρώ ανά τόνο εκτιμάται ότι θα πρέπει να υπερβεί τα 70- 80€ (από 53 € που είναι σήμερα) και όλα αυτά χωρίς να έχει κατασκευαστεί ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΒΑΣΙΚΟ ΕΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΗΣ, όπως οι Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων Αθήνας, Πειραιά και ΒΑ Αττικής, Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων κλπ προϋπολογισμού εκατοντάδων εκ. ευρώ, γεγονός που θα εκτοξεύσει το κόστος σε δυσθεώρητα ύψη.

Κι όλα αυτά την ώρα που εξαιτίας των τιμών στην ενέργεια τόσο οι δήμοι όσο και οι πολίτες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης από τους φουσκωμένους λογαριασμούς.

Σε δηλώσεις του ο Γ. Σγουρός τόνισε ότι «Η ανακύκλωση είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για να αντιμετωπίζεται ως πρόσχημα για όλες αυτές τις προκλητικές δαπάνες. Το δημόσιο χρήμα δεν είναι κτήμα κανενός για να ξοδεύεται με αυτόν τον τρόπο, σε διαδικασίες και αναθέσεις που το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς είναι ότι είναι αμφισβητούμενες και το χειρότερο προκλητικά σκανδαλώδεις».