Αντί για ανακύκλωση απολύμανση! Σκανδαλώδης και πρωτοφανής διαγωνισμός βγήκε

στον αέρα από τον ΕΔΣΝΑ που προγραμματίζει να δαπανήσει το ασύλληπτο ποσό των 20 εκ. € την επόμενη εξαετία για να … απολυμαίνει τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Σχιστό Πειραιά.

Δεν πρόκειται για ψέμα ούτε για φάρσα. Ο αρμόδιος φορέας για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής του οποίου η διοίκηση έχει διοριστεί απευθείας από τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής και διαχειρίζεται μέρος των ανταποδοτικών τελών που πληρώνουν οι πολίτες μέσω της ΔΕΗ, σκοπεύει να πληρώσει ποσό ίσο με την κατασκευή μιας μικρής Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων για να απολυμαίνει για έξι χρόνια έναν Σταθμό Μεταφόρτωσης !!!

Ο διαγωνισμός που φέρει τον τίτλο «Προμήθεια και εφαρμογή ειδικού χημικού βιοκτόνου» (ΑΔΑΜ: 23PROC013170121) δημοσιεύθηκε στα τέλη Ιουλίου και έχει καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών την 28/8/2023. Λίγες δηλαδή μέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Σύμφωνα με τη μελέτη αντικείμενο είναι η απολύμανση των χώρων λειτουργίας του ΣΜΑ Σχιστού, μέσω της εφαρμογής συστηματικής απολύμανσης-απόσμησης και προμήθειας και εφαρμογή ειδικού χημικού βιοκτόνου με δράση κατά βακτηρίων, ιών, μυκητών, σπορίων (ευρέος φάσματος) σε συμπυκνωμένη μορφή με συνδυασμό δύο απολυμαντικών παραγόντων εκ των οποίων ο ένας να είναι υπεροξείδιο του υδρογόνου σε περιεκτικότητα 50%. Ο προϋπολογισμός μελέτης ανέρχεται σε 14.392.310,88 € για 4 χρόνια με επιπλέον δικαίωμα προαίρεσης 2 ετών 7.032.625,48 €, ήτοι συνολική αξία 21.424.936,36 €!!!

Τα ερωτήματα γι’ αυτόν τον σκανδαλώδη διαγωνισμό είναι τεράστια:

  • Πως διαμορφώθηκε και τεκμηριώνεται το κόστος του διαγωνισμού σε αυτό το υπέρογκο ύψος;
  • Δεν μπορούσε ο ΕΔΣΝΑ να προχωρήσει σε απολυμάνσεις με μικρότερο κόστος;
  • Λήφθηκαν υπ’ όψιν διαγωνισμοί άλλων ΦοΔΣΑ ή δήμων κι αν ναι ποιών;
  • Ποια σκοπιμότητα επιβάλλει τη συστηματική απολύμανση στον ΣΜΑ Σχιστού με το συγκεκριμένο προϊόν και μεθοδολογία ενώ κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε ποτέ στο παρελθόν;
  • Γιατί δεν γίνεται τέτοια απολύμανση και στις άλλες εγκαταστάσεις του ΕΔΣΝΑ και γιατί κανείς άλλος φορέας σε ολόκληρη την Ελλάδα δεν κάνει τέτοιου είδους απολυμάνσεις;
  • Εάν το κόστος για την απολύμανση μίας εγκατάστασης του ΕΔΣΝΑ κοστίζει 20 εκ. €, πόσο θα κοστίσει η απολύμανση όλων των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ μαζί;
  • Είναι σε γνώση των δήμων της Αττικής το κόστος της συγκεκριμένης δαπάνης;
  • Η Kυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος συμφωνούν με αυτόν τον διαγωνισμό;

Επισημαίνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η σημερινή διοίκηση προκαλεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα με τους διαγωνισμούς της με αντικείμενο τις απολυμάνσεις, αφού η παράταξή μας πολύ πρόσφατα είχε κάνει δημόσια παρέμβαση για τις συμβάσεις που είχε υπογράψει με το ίδιο αντικείμενο με πρόσχημα τον κορονοϊό ύψους άνω των 5 εκ.€.

Σε δηλώσεις του ο Γιάννης Σγουρός τόνισε ότι «Στη σημερινή εποχή που οι μισθοί και οι συντάξεις είναι καθηλωμένοι στα προ δεκαετίας επίπεδα και που οι πολίτες ματώνουν καθημερινά για να τα βγάλουν πέρα λόγω της τρομακτικής ακρίβειας, είναι αδιανόητο, ανεπίτρεπτο και προκλητικό το δημόσιο χρήμα να σπαταλιέται τόσο ανεύθυνα και τόσο ανεξέλεγκτα δεξιά και αριστερά κάτω από τη μύτη της ίδιας της Kυβέρνησης.

Καλούμε τη διοίκηση του ΕΔΣΝΑ εδώ και τώρα να ματαιώσει τον διαγωνισμό που προκήρυξε που δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και ταυτόχρονα να μην προχωρήσει σε κανέναν άλλο νέο διαγωνισμό εκτός από τους απολύτως αναγκαίους μέχρι την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα διοίκηση μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Το δημόσιο χρήμα δεν είναι κτήμα κανενός».

Και συμπλήρωσε «Η Αττική χρειάζεται κατεπειγόντως επανεκκίνηση σε όλα τα επίπεδα από ανθρώπους με γνώση του αντικειμένου και αποδεδειγμένο έργο, χωρίς κομματικές δεσμεύσεις, εξαρτήσεις  και παρωπίδες οι οποίοι θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα των πολιτών και μόνον αυτών. Η παράταξή μας δεσμεύεται για την αξιοποίηση των δημόσιων πόρων με διαφάνεια και το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για τον πολίτη ώστε κάθε ευρώ που δίνει να πιάνει πραγματικά τόπο».