• «Σταυρόλεξο» για δυνατούς λύτες έχει μετατραπεί η διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο.

Κι αν το τελευταίο διάστημα ο μεγαλύτερος θόρυβος έχει γίνει για το ποιος έχει την αρμοδιότητα της μεταφοράς του υπολείμματος, τα σοβαρότερα ζητήματα είναι αυτά που είχαν μείνει στη «σκιά» της δημοσιότητας. 

Όπως προέκυψε από τη χθεσινή συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο και την τοποθέτηση - απάντηση του Περιφερειάρχη Αλεξ. Καχριμάνη σε επίκαιρη ερώτηση της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», υπάρχουν προβλήματα με την εταιρία διαχείρισης του Εργοστασίου, με το Φορέα Διαχείρισης (ΦΟΔΣΑ) όσον αφορά τη λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης, με Δήμους που δεν πληρώνουν καίτοι εισπράττουν κανονικά τα δημοτικά τέλη και τέλος με Δήμους που αδιαφορούν για τη σύμβαση που έχει υπογραφεί για μεταφορά των απορριμμάτων στο Εργοστάσιο και συνεχίζουν να τα μεταφέρουν στο ΧΥΤΥ Βλαχέρνας, παρανομώντας μάλιστα! Όσον αφορά τις σχέσεις Περιφέρειας – Εργοστασίου, αυτές βρίσκονται στο «μηδέν» και ακόμη χειρότερα, καθώς η εταιρία που το διαχειρίζεται προβάλλει απαιτήσεις απώλειας εσόδων για το αρχικό στάδιο της λειτουργίας, τις οποίες ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε εξωπραγματικές!

Η διαφορά έχει οδηγηθεί στη διαιτησία και από εκεί θα καταλήξει στα Διοικητικά Δικαστήρια.  Εξήγησε ότι έχει ζητήσει την αντικατάσταση του Διευθύνοντος Συμβούλου και του αναπληρωτή του «για το καλό του έργου» για να προσθέσει ότι «αν έκανα τα στραβά μάτια, όπως θα βόλευε ορισμένους,  μέλι – γάλα θα ήταν οι σχέσεις μας». Σε αναμονή για τους ΣΜΑΌσον αφορά τους ΣΜΑ, ο κ. Καχριμάνης τόνισε ότι περιμένει το ΦΟΔΣΑ για να αρχίσει η δοκιμαστική λειτουργία τους, ώστε στη συνέχεια να του παραδοθεί ο εξοπλισμός. Επανέλαβε ότι από την ένταξη του έργου για χρηματοδότηση που είχε κάνει η Περιφέρεια,  υπάρχει δεσμευτικός όρος ότι οι ΣΜΑ θα λειτουργήσουν με προσωπικό του Φορέα ή των Δήμων και όχι με εργολάβο όπως είχε σχεδιάσει ο Φορέας.

Ο Περιφερειάρχης ανέφερε και τους Δήμους που είναι συνεπείς στις πληρωμές τους έναντι του εργοστασίου και είναι: Ιωαννιτών, Ζίτσας, Ζαγορίου, Κόνιτσας, Πωγωνίου, Βορείων Τζουμέρκων, Πρέβεζας, Φιλιατών και Σουλίου.Για τους υπόλοιπους, ανέφερε ότι εισπράττουν μεν δημοτικά τέλη, αλλά δεν τα αποδίδουν στην Περιφέρεια. Ο Περιφερειάρχης απάντησε και για το τέλος ταφής, σημειώνοντας ότι εφόσον μεταφέρονται στο εργοστάσιο τα απορρίμματα, το τέλος μειώνεται κατά 65% περίπου (ως υπόλειμμα). «Παρά την επιπλέον επιβάρυνση που επιβλήθηκε, κάποιοι Δήμοι επιμένουν να  μεταφέρουν απορρίμματα σε ΧΥΤΥ, παρότι μάλιστα αυτό – εκτός από παράνομο- είναι και οικονομικά ασύμφορο», υπογράμμισε.Ως για το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης με το εργοστάσιο- για το οποίο τόνισε ότι εγγυητής είναι το Ελληνικό Δημόσιο- είπε ότι αυτή θα μπορούσε να γίνει μέσα από την αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Ηπείρου, τον οποίο έχει αναλάβει ο ΦΟΔΣΑ και θα κληθεί να τον εγκρίνει το Περιφερειακό Συμβούλιο. Έσπευσε όμως να προειδοποιήσει ότι ο ΠΕΣΔΑ θα πρέπει να γίνει βάσει στοιχείων που να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. 

 

Πηγή : proinoslogos.gr