Τους όρους της προκήρυξης δημόσιου, διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού
με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, για την επιλογή Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης για την εκτέλεση του έργου “Μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων Νήσου Θήρας” με ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα), ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κατά τη σημερινή (25/7) της συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου και με τη συμμετοχή του Μανώλη Γραφάκου, Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Δημάρχου Θήρας Αντώνη Σιγάλα και του του Δημάρχου Ρόδου και Αντιπροέδρου του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου Αντώνη Καμπουράκη.
Όπως αναφέρει η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο που βάζει τέλος σε μια συζήτηση πολλών ετών και σηματοδοτεί μια νέα αρχή για τη Σαντορίνη, την αλλαγή σελίδας σε ό,τι αφορά το περιβάλλον του νησιού, την βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξή του, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής κατοίκων και επισκεπτών.
Είναι ο δεύτερος διεθνής διαγωνισμός που θα υλοποιηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3389/2005 περί Σ.Δ.Ι.Τ από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για λογαριασμό του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου Α.Ε., μετά από το “Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων Νήσου Ρόδου”, το οποίο προκηρύχθηκε τον Οκτώβριο του 2021 και εντός του Σεπτεμβρίου 2022 θα ξεκινήσει η Β’ Φάση (ανταγωνιστικός διάλογος) του διαγωνισμού, για την επιλογή Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης.
Η υπαγωγή του έργου στις διατάξεις του ν. 3389/2005 (Σύμπραξη Δημόσιου Και Ιδιωτικού Τομέα-ΣΔΙΤ), πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο, με την έγκριση από τη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ της πρότασης που είχε υποβάλει ο ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου ως κύριος του έργου, σε συνεργασία με τον Δήμο Θήρας.
Στο πλαίσιο της Α’ Φάσης του διαγωνισμού, θα προσκληθούν ενδιαφερόμενοι οικονομικοί φορείς να υποβάλουν φάκελο εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέσω του Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ. (Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων).
Το αντικείμενο της Σύμπραξης συνίσταται στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση, τεχνική διαχείριση και λειτουργία των υποδομών του έργου της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) του Δήμου Θήρας για χρονικό διάστημα έως 27 έτη, με σκοπό την εκπλήρωση των περιβαλλοντικών στόχων που έχουν τεθεί από την εθνική νομοθεσία και τις ευρωπαϊκές οδηγίες σχετικά με τη διαχείριση στερεών αστικών αποβλήτων. Σημειώνεται ότι με τη δημοπράτηση του έργου ανοίγει ο δρόμος για την διαγραφή των προστίμων που έχουν επιβληθεί στη χώρα από την ΕΕ για τον ΧΑΔΑ της Σαντορίνης.
Ο προϋπολογισμός της κατασκευής των υποδομών ανέρχεται σε 17.515.000 ευρώ.
Τα χαρακτηριστικά του έργου
Το έργο αποτελείται από:
- Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.) που περιλαμβάνει:
- Επεξεργασία των σύμμεικτων υπολειμματικών Απορριμμάτων
- Επεξεργασία των Ανακυκλώσιμων Υλικών από προγράμματα χωριστής συλλογής
- Μονάδα Κομποστοποίησης Προδιαλεγμένων Οργανικών.
- Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ)
Η συνολική ετήσια δυναμικότητα της ΟΕΔΑ Θήρας έχει ενδεικτικά εκτιμηθεί σε 27.226 τόνους. Με την υλοποίηση του έργου στο σύνολό του, δίνεται έμφαση στην προώθηση των επιδιώξεων της περιβαλλοντικής πολιτικής και της αειφόρου ανάπτυξης (περιβαλλοντική προστασία, εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας, ανάκτηση υλικών / ενέργειας κ.λπ.).
Η κατασκευή και λειτουργία έργων Διαχείρισης & Επεξεργασίας των Στερεών Αποβλήτων για το σύνολο του νησιού κρίνεται απολύτως επείγουσα και επιβεβλημένη, δεδομένου ότι θα συμβάλει:
- στην παύση λειτουργίας του ΧΑΔΑ με αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου.
- Στην ανάκτηση αξιοποιήσιμων προϊόντων και υλικών, επιπρόσθετα της δυναμικότητας του ήδη λειτουργούντος ΚΔΑΥ
- στην παραγωγή και αξιοποίηση δευτερογενών προϊόντων ή/ και ενέργειας
- στην εκτροπή βιοαποδομήσιμου κλάσματος των αποβλήτων (ΒΑΑ) από ταφή.
- Στην εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας.
- Στην ελαχιστοποίηση των υλικών που θα οδηγούνται στον ΧΥΤΥ, με την εναπόθεση σε αυτόν μόνο των υπολειμμάτων των επιμέρους παραγωγικών διεργασιών
- Στην εναρμόνιση με τις κατευθύνσεις της Ελληνικής & Κοινοτικής Νομοθεσίας και ιδιαίτερα με τους στόχους του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΦΕΚ 185Α/29.09.2020)
- Στην εναρμόνιση με τις αρχές της Αειφόρου Ανάπτυξης και της Κυκλικής Οικονομίας.
- Στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας