Οδοιπορικό στην όμορφη Άνδρο με θέμα την διαχείριση των απορριμμάτων.

Ένας από τους λόγους που αποφασίστηκε η μετάβαση στο νησί για επιτόπιο ρεπορτάζ, ήταν και η «εξαφάνιση» οπτικού υλικού του «Pitsounicity.gr» που είχε προγραμματιστεί να προβληθεί από την εκπομπή του «MEGA» «ECO ΓΕΓΟΝΟΤΑ» την Κυριακή 20/6/2021 (επικαλέστηκαν λόγους ανωτέρας βίας) και προβλήθηκαν πλάνα, μόνο από τον σκουπιδότοπο της Καλύμνου (οι Καλύμνιοι φαίνεται, δεν είχαν μπάρμπα στην Κορώνη). Όπως είναι προφανές, «κάποιοι» φρόντισαν να παρέμβουν και να «θαφτεί» το φωτογραφικό υλικό από την Άνδρο το οποίο είχαμε παραχωρήσει.

Η Δημοτική αρχή στον τομέα διαχείριση απορριμμάτων, έχει αποτύχει οικτρά.

Βέβαια κρατούσαμε κάποιες επιφυλάξεις, παρ' όλες τις καταγγελίες που είχαμε, έως ότου μεταβήκαμε στο νησί της Άνδρου για ρεπορτάζ, όπου διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι, ότι το αρχοντικό νησί των Κυκλάδων με την απίστευτη φυσική ομορφιά, η Δημοτική αρχή με την ανεπάρκειά της (χωρίς καμία υπερβολή), το έχει «μετατρέψει» σε έναν απέραντο «σκουπιδοτενεκέ» και εν αρχή της τουριστικής περιόδου, η κατάσταση γίνεται ακόμα και πιο δύσκολη. Το φωτογραφικό υλικό που τραβήξαμε οι ίδιοι, αδιάψευστος μάρτυρας και δεν χωρά καμία αμφισβήτηση. Σε όλο το νησί, υπάρχουν διάσπαρτες μικρές χωματερές με ότι μπορεί να φανταστεί κανείς. Χωματερές μέσα στις πόλεις, στα χωριά, δίπλα σε παραλίες και αιγιαλούς.

Διάσπαρτες μικρές υγειονομικές «βόμβες» παντού!

Μίνι ευκαιριακές χωματερές σε διάφορες περιοχές, με υλικά κατεδαφίσεων που θεωρούνται επικίνδυνα απόβλητα για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, μπαζοσκούπιδα κλπ. Η ανακύκλωση ανύπαρκτη και συσσωρευμένη σε πολλά σημεία, ακόμα και το σύστημα συλλογής βιοαποβλήτων που είχε ξεκινήσει το 2015, είναι παρατημένο και απαξιωμένο αλλά και όπου υπάρχουν καφέ κάδοι, είναι πλέον άχρηστοι και παραπεταμένοι.

Ακόμα και σκουπιδιάρες παρκαρισμένες παραμένουν φορτωμένες με σύμμεικτα απορρίμματα, υγειονομικές «βόμβες» σε κοινή θέα και σε χώρους με ελεύθερη πρόσβαση του καθενός. Είναι αυτονόητο, ότι και με την υψηλή θερμοκρασία που επικρατεί, τα φορτωμένα απορριμματοφόρα, σε κατοικημένη περιοχή είναι επικίνδυνα για την δημόσια υγεία.

Αυτό είναι μια πρώτη γεύση από σειρά ρεπορτάζ που θα ακολουθήσουν, επειδή το υλικό από το οδοιπορικό με θέμα την διαχείριση των απορριμμάτων στην Άνδρο είναι μεγάλο και δεν μπορεί να βγει όλο σε μια φορά. Στην πορεία θα γίνουν και αποκαλύψεις για τον Δήμο Άνδρου, που έχουν να κάνουν με πολλές απίστευτες και περίεργες παραμέτρους (πάντα στο πλαίσιο της διαχείρισης απορριμμάτων), για τις οποίες κατά την γνώμη μας, πρέπει να ενημερωθούν τόσο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, όσο και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ενώ παράλληλα κάποια άλλα θέματα χρήζουν, Αστυνομικής και Εισαγγελικής παρέμβασης...  Περισσότερα σε επόμενο δημοσίευμα.

Δείτε το φωτογραφικό υλικό που ακολουθεί